Plagierade bild – slipper stämning

Uppdaterad
Publicerad

Företaget sålde en tavla vars motiv var en kopia av den världsberömde brittiske fotografen Nick Brandts verk ”Elephant on Bare Earth”. Då stämdes möbeljätten av fotografen – men nu har man kommit överens om en uppgörelse. – Jag kan inte säga mer än att parterna har kommit överens, säger möbeljätten Mios advokat Per Josefsson.

Det började med att konsthallen Fotografiska i Stockholm anklagade möbeljätten Mio för brott mot upphovsrätten sedan företaget sålt en tavla vars motiv var en kopia av den världsberömde brittiske fotografen Nick Brandts verk ”Elephant on Bare Earth” som just då ställdes ut på Fotografiska.

Mio bad då om ursäkt och menade att de brustit i sina rutiner och tog bort tavlan ur sitt sortiment.

Stämde möbeljätten

Fotografen bakom verket, Nick Brandt, nöjde sig dock inte med Mios ursäkt utan valde att stämma Mio för intrång i upphovsrätten och krävde 300.000 kronor i skadestånd, förbud mot fortsatt användning och en publicering av domen på annonsplats i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Stämningen lämnades in till Skaraborgs tingsrätt i februari i år och huvudförhandlingen skulle hållas nu innan sommaren. Enligt stämningsansökan var ”kvalitén på tavlan undermålig och svärtar ned verkets anseende”.

Kommit överens

Men nu har alltså Nick Brandt dragit tillbaka stämningen.

– Det är sekretess på detta ärendet så jag kan inte säga mer än att parterna har kommit överens, säger möbeljätten Mios advokat Per Josefsson.

Inte heller Nick Brandts advokater, Henrik Wistam eller Ludvig Holm, vill kommentera överenskommelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.