Miriam Bryant stämmer sin före detta manager. Foto: Stefan Andersson

Miriam Bryant stämmer manager

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Miriam Bryant är oense med sin före detta manager om rättigheterna till inkomsterna från hennes liveframträdanden. Därför stämmer hon managerns bolag inför tingsrätten. Nu säger Thomas Bodström, som företräder managern, att han tänker stämma tillbaka.

Våren 2012 skrev Miriam Bryant avtal med en manager som gav managern rätt till femton procent av hennes intäkter , dock ej intäkter från liveframträdanden. För liveframträdanden skulle managern få tio procent i de fall då bokningen sköts av en tredje part. Det stod också att bolaget har rätt till intäkter under fem år efter avtalets upphörande om intäkterna genererats under avtalsperioden.

Advokaten påpekar att Miriam Bryant var väldigt ung, nyss fyllda 21, när hon ingick avtalet, och biträddes inte av någon jurist.

Betyder det att hon blev lurad in i det här avtalet?

– Jag vill inte kommentera det, det får domstolen bedöma, säger Bryants advokat Einar Wanhainen.

Sade upp avtalet

Miriam Bryant blev efterhand missnöjd med samarbetet med managern och sade därför upp avtalet så att det upphörde från årsskiftet 2014/15. Men bolaget hävdar att man fortfarande har rätt till tio procent av bruttointäkterna från Miriam Bryants liveframträdanden i de fall då bokningen sköts av tredje part.

Miriam Bryant anser att bolaget inte har rätt till  någon som helst ersättning för liveframträdanden som bokats efter avtalstidens utgång.

Miriam Bryant skrev senare ett nytt avtal med en annan manager, MR Radar Management AB, som nu har rättigheterna till en del av inkomsterna från livespelningarna. Hennes advokat menar att det är oskäligt att hon ska betala ersättning till två agenter samtidigt.

Hur mycket pengar rör det sig om?

– Jag vet faktiskt inte, men hon har ju haft en hel del spelningar under 2015 och 2016 som gett intäkter, säger Einar Wanhainen.

Bryants advokat optimistisk

Miriam Bryant hänvisar till att ovissheten om rättigheterna gör att hon har svårighet att planera sin ekonomi.  Hon behöver veta vilka kostnader hon har i sin verksamhet för att kunna betala in rätt skatt och vill därför att Stockholms tingsrätt avgör tvisten.

Advokaten yrkar i sin stämningsansökan att tingsrätten fastställer att managementbolaget inte har rätt till ersättning på intäkter från liveframföranden som Bryant uppbär efter avtalstidens utgång den 31 december 2014 på grund av avtal som tecknats med konsertarrangörer efter den tidpunkten.

Advokat Einar Wanhainen är optimistisk inför tingsrättsförhandlingarna.

– Om tingsrätten läser managementavtalet som jag gör så blir det framgång för Miriam Bryant och då får hon behålla rätten till sina intäkter både 2015 och 2016 och även framöver, säger han.

Även stämning mot Miriam Bryant

Advokat Thomas Bodström företräder den gamle managern och hans managerbolag och säger till SVT Nyheter Väst att han nu kommer att stämma Miriam Bryant tillbaka.

– Hon har tjänat många miljoner på sina spelningar och är skyldig min klient stora ersättningar och nu vill hon inte göra rätt för sig, säger Thomas Bodström.

– Det är bra att det blir rättegång , då kan vi höra Miriam Bryant under ed om hur mycket hon tjänat och hon kommer att förlora mycket på den här processen, säger Thomas Bodström.

Thomas Bodström håller med om att det gamla avtalet inte är glasklart skrivet.

– Det är lite slarvigt formulerat från båda håll, men vi har haft många samtal med Miriam Bryant om avtalet och muntliga överenskommelser som gäller, säger Thomas Bodström.

Omfattande konsertturné

Miriam Bryant, som är från Göteborg, fick i våras utmärkelsen ”Årets Göteborgare” och gav då också en välbesökt konsert på Liseberg.

Under Miriam Bryants sommarturné 2016 spelade hon på 30 orter runt om i Sverige och hon uppträdde även tillsammans med Göteborgs symfoniorkester på Göteborgs kulturkalas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.