Foto: Tomas Singer

Misstänkt anlagd brand på skola i Hammarkullen

Uppdaterad
Publicerad

En byggnad på Nytorpsskolan i Hammarkullen i Göteborg, brandhärjades natten mot måndag. Vid två-tiden var branden släckt, och polisen misstänker att det rör sig om flera ungdomar som satt eld på skolan.

Det var vid klockan 00.40 som polisen fick larm från en inringare som sade att hen sett några ungdomar krossa rutor på skolan.

När polisen kom till platsen var lokalen i lågor. Räddningstjänsten jobbar sedan dess med släckningsarbetet, och vid två-tiden meddelade polisen att branden är under kontroll.

Vad gäller de ungdomar, som det inringande vittnet hänvisade till i sitt samtal till polisen, har man i nuläget inga spår.

– De är borta helt och hållet, fanns ingen där när vi kom dit, säger Staffan Sellberg, vakthavande befäl vid Göteborgspolisen.

Misstänker ni då att dessa fönsterruts-krossande ungdomar ni fått uppgift om också satt eld på skolan?

– Man kan nästan utgå från det ja.

Polisen har nu inlett en förundersökning om mordbrand, men i nuläget kommer man inte mycket närmare något svar på om var branden startat. Först måste branden släckas ordentligt, sedan kan Staffan Sellbergs kollegor vid Göteborgspolisen inleda en teknisk undersökning på platsen.

– Det kommer att brinna ned helt och hållet, sade han till SVT Nyheter under natten.

Räddningstjänsten hade under natten som mest 25 brandmän, från fyra olika stationer, på plats för att bekämpa elden. Vid två-tiden bedömde räddningstjänsten att branden var släckt, men man kommer att ha två personer kvar fram till tidigt på måndagsförmiddagen för att bevaka så det inte tar sig.

Byggnaden är vad räddningstjänsten kallar för totalskadad, vilket innebär att hela fastigheten, en cirka 25 meter lång paviljongbyggnad på ett plan, är skadad på ett eller annat sätt.

Rättelse: I den första versionen av artikeln stod att det var en förskola som eldhärjats. Det var en byggnad tillhörande Nytorpsskokan som brann. Lokalen stod under renovering och har använts som fritidslokal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.