Misstänkte mannen under sin militära utbildning. Foto: Ur Förundersökningen och SVT

Misstänkt mördare fick militärutbildning av försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Som 18-åring genomgick han militär utbildning i Göteborg. Som 19-åring har han, i förhör, erkänt att han sköt ihjäl en man på öppen gata i Brämaregården. I dag står han inför rätta för inblandning i attacken på Vårväderstorget där två personer dog och åtta skottskadades.

Den misstänkte mannen, som firat sin 21:a födelsedag i häktet, var ostraffad då han fick sin militära träning av Försvarsmakten.

Det var en förutsättning för att få delta i projektet som kallades FMU, och som finansierades av Arbetsförmedlingen tillsammans med Försvaret. En annan förutsättning var att man var drogfri.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Men nu, bara ett par år senare erkänner han att han skjutit en man till döds, och han misstänks alltså dessutom för inblandning i morden på Vårväderstorget.

– Det är en fruktansvärd händelse, men jag kan inte se några kopplingar till den verksamhet som han ägnat sig åt här, säger Janne Kilvik, stabschef för Försvarsmedicincentrum på Käringberget där den misstänkte utbildades.

Förutom våldsbrotten, misstänks 21-åringen även för inblandning i omfattande droghandel, och flera grova vapenbrott. Bland annat bar han på en skarpladdad pistol när han greps av polisen på Vårväderstorget i december 2015.

Övade ”dold förflyttning”

Även om Försvarsmakten ställde krav på att de som fick FMU-utbildning skulle vara ostraffade, kontrollerade man enligt Försvarsmaktens högkvarter inte de sökande genom att begära ut utdrag ur belastningsregistret. Orsaken var att man inte ansåg att de fick någon vapenträning, men på sin egen FMU-blogg skriver Försvarsmakten samtidigt att de som gått utbildningen fått ”testa på att skjuta med vapen”.

– Vi gjorde mer i säkerhetsprövningen lokalt här i Göteborg, än man gjorde från centralt håll. Det var också så att minst en person fick sluta under själva utbildningen 2013, säger Janne Kilvik.

Kilvik säger också att de som genomgick FMU i Göteborg inte själva fick skjuta med vapen.

– De har fått titta på en skjutövning, när de ordinarie förbanden skjutit. Jag var själv med vid tillfället.

Under militärutbildningen fick den misstänkte bland annat öva på ”dold förflyttning”. För att underlätta detta använde man sig av en speciell typ av kamouflagefärg.

 Vid ett tillslag mot mannen i samband med utredningen av morden på Vårväderstorget hittade polisen  senare exakt samma typ av färg, som enligt Försvarsmakten tillhör dem.

”Kunde explodera när som helst”

I förundersökningen om skotten mot Vår krog och bar, beskrivs den 21-årige mannen av en bekant som en väldigt problematisk person: ”Väldigt hård kille. Och dåligt temperament. Han kunde explodera när som helst, var som helst och på vem som helst.” I förundersökningen beskrivs också hur den misstänkte mannen misslyckades med den militära utbildningen eftersom han inte kunde anpassa sig.

Kilvik vill inte kommentera enskilda ärenden, men bekräftar att ett par personer fick avbryta utbildningen. Orsakerna ska ha varit disciplinproblem, och problem med droger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Mer i ämnet