Mina Dennert mobiliserar mot näthat med hashtagen ”Jag är här” Foto: SVT/Privat

Mobiliserar mot näthatet

Uppdaterad
Publicerad

En Facebookgrupp med namnet ”Jag är här” växer och blir allt mer synlig på nätet. Gruppen försöker motverka hat och hot inom sociala medier. – Det är fler och fler som inser hur allvarlig situationen är, säger initiativtagaren Mina Dennert.

Gruppen startade för ett halvår sedan men har på senare tid vuxit snabbt. Nu har den över 4.500 medlemmar och målet är att motverka hat och hot på nätet.

– Vi är fler och fler som inte står ut med att se allt hat som kommer som så fort ord som flykting, feminism eller islam nämns, säger Mina Dennert från Göteborg, som var den som startade gruppen.

Enligt Mina Dennert är gruppen partipolitiskt obunden med medlemmar från de flesta politiska partierna representerade.

Framförallt sägs medlemmarna vara helt vanligt folk som har tröttnat.

Vill vara en motvikt

Medlemmarna gör varandra uppmärksamma på när det börjar spridas hat och hot i exempelvis Facebooktrådar. Då går medlemmarna in och försöker skapa motvikt.

– Det har ju länge varit så att hatet har stått ganska oemotsagt. Folk vågar inte riktigt säga emot av rädsla helt enkelt, hävdar Mina Dennert.

Enligt Mina Dennert är det i dag vanligt att man blir beskylld för att vara vänsterextremist om man markerar mot exempelvis rasism, kvinnohat eller fördomar.

– Det kan komma en flod av hat om man bara försöker påpeka att allt inte är så illa i Sverige, det är som att man måste stämma in i bilden av att allt är katastrof i samhället. Gör man inte det blir man en måltavla för både hat och hot, menar Mina Dennert.

Accepterar inte att hat normaliseras

Förhoppningen nu är att fler ska våga stå emot det Mina Dennert menar är en normalisering av en hatisk ton i samhällsdebatten.

– Det är fler och fler som ansöker om medlemskap i gruppen och vår hashtag dyker upp i många sammanhang. Vi är många som vill visa att det finns hopp och att allt inte är mörkt i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.