Under året har en handfull chaufförer som brutit mot mobilreglerna blivit uppsagda och det gäller även den chaufför som Peter Green filmade. Foto: SVT

Mobilsurfande busschaufförer sparkas

Uppdaterad
Publicerad

Många busschaufförer fortsätter att använda sina mobiltelefoner under färd, trots upprepade tillsägelser från Västtrafik. Varje månad kommer uppåt 130 anmälningar om bussförare som pratar eller sms:ar i mobilen samtidigt som de kör.

Sedan årsskiftet har Västtrafik bokfört klagomål på bussförare som pratar i mobilen separat från andra klagomål och hittills har man registrerat uppåt 130 klagomål per månad. Det handlar om passagerare som noterat att busschauffören pratar eller sms:ar i mobilen samtidigt som hen kör.

– Det är helt oacceptabelt att vi får så många synpunkter på förare som pratar i eller använder mobiltelefon. Vi har ju totalförbud mot mobilanvändning under färd och det känner alla förare till, säger Attila Ungvari, busschef på Västtrafik.

Han vill framhålla att de flesta förare gör ett väldigt bra jobb.

– Men sen finns det enskilda förare som inte följer de regler som finns.

För några veckor sen visade SVT Nyheter Väst en film på en busschaufför som sms:ar i mobilen under körning. En film som tagits av passageraren Patrik Green, som busspendlar mellan Billdal och Göteborg. Direkt efter händelsen anmälde han chauffören till Västtrafik. Och det är inte första gången. Hittills i år har han anmält liknande incidenter fyra gånger.

– Och det har inte blivit bättre. Jag pendlar i stort sett varje dag och ser händelser av den här typen kanske ett par gånger varje månad, säger Patrik Green.

Chaufförer sparkas

Under året som gått har en handfull chaufförer som brutit mot mobilreglerna blivit uppsagda och det gäller även den chaufför som Peter Green filmade.

– Den chauffören togs omedelbart in för ett medarbetarsamtal och han blev därefter avskedad, säger Attila Ungvari.

Är det vad som kommer att hända om ni har bildbevis på att föraren missköter sig?

– Det krävs ju ett starkt bevis, att det finns tydliga bevis på vem föraren är, för att gå så långt som att avskeda en förare, men om vi har det så ser vi väldigt allvarligt på det här. I första hand kanske det blir en skriftlig varning, men därefter är det avsked.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.