Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Mölndal bygger mest i väst

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbyggandet fortsätter att öka i Sverige men byggtakten varierar kraftigt. I Västra Götaland är det Mölndal som ligger i framkant bland kommunerna när det kommer till påbörjade byggen.

Bygget av 63.100 bostäder påbörjades under 2016, det visar preliminära siffror från Statistiska Centralbyrån som Dagens Samhälle har tagit del av. Tidningen har också tittat på vilka kommuner som har påbörjat byggen av flest bostäder de senaste två åren per 1.000 invånare. 

Bland de främsta kommunerna ligger de flesta i Stockholmsområdet även om några större städer som Örebro, Uppsala, Linköping och Umeå finns högt upp på listan.

Mölndal med i toppen 

På tolfte plats av landets 290 kommuner landar Mölndal där man har påbörjat bygget av 22 bostäder per 1 000 invånare de senaste två åren. Det kan jämföras med rikssnittet som ligger på 12 bostäder per 1.000 invånare.  

– Det känns bra för vi har haft en strategi sedan valet att öka upp byggtakten ganska mycket och har satt ett mål att ligga på 1,5 procent av befolkningen i ökning varje år. Nu ligger vi en bra bit över det tror jag, säger ordförande i planeringsutskottet, Stefan Gustafsson (S). 

Stefan Gustafsson menar att det gäller att ha en vilja från början men också att det är viktigt att skapa förutsättningar. Samtidigt påpekar han att det också gäller för en kommun att ha vissa grundförutsättningar som man inte alltid kan påverka. 

– Det handlar om att folk ska tycka att det är attraktivt att bygga i kommunen, säger Stefan Gustafsson. 

Alla är inte nöjda

Att byggandet rusar i Mölndal är dock inte uppskattat av alla. Fler har hört av sig i samtal och debattartiklar om att de inte känner igen sig i sin kommun.  

– Det finns alltid människor som ogillar förändring och det måste vi ha respekt för. Sen tror jag inte att de människorna är i ett sådant numerärt läge att vi kan ta hänsyn till det. Det finns så många andra som vill att vi utvecklar, säger Stefan Gustafsson. 

Byggrekord och lågmärke på samma gång 

Till skillnad från Mölndal ramlar Göteborg efter, inte bara bland storstäderna utan också sett till rikssnittet. I landets näst största stad har man de senaste två åren påbörjat bygget av 10 bostäder per 1.000 invånare. I Stockholm är den siffran 13, i Malmö är den 16.  

I byggnadsnämnden i Göteborg ser man allvarligt på siffran men vill också problematisera statistiken. 

– 2015 och 2016 var rekordår i Göteborg för färdigställda bostäder. Mer än på 40 år. Då blir en konsekvens att inte lika många påbörjas, säger nämndens ordförande Ulf Kamne (MP). 

Ulf Kamne påpekar att om man tittar på en delmängd av statistiken kan det bli problematiskt men att han samtidigt tycker att det är en viktig signal. 

– Vi måste verkligen ta allvarligt på frågan och vi måste se till att vår kapacitet inte svackar. Det här är något av det viktigaste vi kan göra, säger Ulf Kamne. 

Jobbar för snabbare process

Enligt Kamnes socialdemokratiske kollega i nämnden, Johannes Hulter, har man också gjort stora satsningar på att snabba på byggprojekten.  

– Vi har ökat takten för att få ut planer väldigt mycket och det är något som har skett under de senaste åren, säger Johannes Hulter. 

Han påpekar dock att det finns mycket att göra gällande svenskt bostadsbyggande. Både för kommunerna och för staten. 

– Att minimera tiden från idé till att byggstart är otroligt viktigt och vi har verkligen jobbat intensivt för att effektivisera den processen, säger Johannes Hulter. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.