Muller: ”Åklagaren skapar en James Bond-film” Foto: TT

Muller: ”Åklagaren skapar en James Bond-film”

Uppdaterad
Publicerad

Utvalda uttalanden från en begränsad tidsperiod för att skapa spänning som i en actionrulle. Inte helt oväntat menar Victor Muller att han aldrig ljög.

– Urvalet ger ingen rättvisa till att det som faktiskt hände. Det är som att vi var helt plötsligt var jätteöverraskade att vi behövde pengar. Inget kan vara längre från sanningen.

Långt efter tidschemat var det till slut dags för Victor Muller att ge sin bild av de uttalanden han gjorde när ekonomin började kärva för Saab Automobile i mars och april 2011.

Saab-rättegången

Åtalspunkten är Grovt svindleri och avser att Victor Muller och styrelseledamöterna Jan Åke Jonsson och Kristina Geers lämnade vilseledande uppgifter till bland annat massmedia.

Läs mer: Saab-åklagaren tvingad till paus

Istället menar Victor Muller att åklagaren överdramatiserar situationen som de befann sig i.

– I ett e-mail sägs att vi har 1-2 dagar på oss, det är som i en James Bond-film. Man ser en bomb där nedräkningen tickar ner. Men bomben smällde först 265 dagar senare, av helt andra anledningar, sa Victor Muller under sitt förhör.

Han höll fast vid påståendet att det handlade om en tillfällig likviditetsbrist. För att styrka det presenterade han en sammanställning av de pengar som kom in till Saab under Spykers ägarskap. Från mars 2011 och fram till produktionen startade igen i maj fick de in 86 miljoner euro. Linan skulle stanna på nytt efter några veckor för att aldrig starta igen.

SVT-inslag del av bevisen

Åklagarsidan menar att likviditeten aldrig återhämtade sig, och att det inte handlade om en tillfällig situation. Därför var de uttalanden som gjordes till bland annat massmedia vilseledande.

Förutom referat av SVT-inslag lästes delar av tidningsartiklar upp.

Där blev svaren från Victor Muller samma, oavsett avsändare.

– Jag tar inget ansvar för vad någon tidning skriver. Jag tar ansvar för mina egna uttalanden när jag gör dem.

Åklagaren: Kan du förstå att det här ger uppfattning att ni försöker dölja finansiella problem?

– Nej, jag tycker inte det, jag tycker att vi var öppna med dem.

Åklagaren: Du tycker att de som tar del av den här rapporteringen får en bra bild av hur det egentligen var på Saab?

– Du säger att jag är ansvarig för dem som gör intervjuer med mig? Jag är bara ansvarig för mina egna uttalanden.

Försvaret anser att de behöver se hela, oredigerade intervjuer för att kunna ta ställning.

Policy att ligga lågt i media

Vad uttalandena fick för betydelse beskrevs under dagens början från Sven-Åke Berglie, som 2011 var vd för Fordonskomponentsgruppen dit merparten av Saabs svenska underleverantörer var anslutna.

De hade en policy att ligga lågt i media, så länge som det som företag kommunicerade ut inte var ”uppenbara felaktigtheter”. Så när Saab sa att det första produktionsstoppet den 29 mars 2011 berodde på att en leverantör ville omförhandla villkoren bröts den policyn.

– Jag blev förbannad, för det var ju fel. Och det visste jag. Det bekräftades ju sen också.

– Det enda vi upplevde var att det måste vara ebb i kassan. Att det skulle vara försening på grund av förhandling det var ingen bild vi hade, tillägger Sven-Åke Berglie senare i förhöret.

Skulle slåss för Saab

En av orsakerna till den trängda ekonomin var att GM ville ha sina betalningar i förskott, alltså var det de som betaldes först. Sven-Åke Berglie tror inte att deras medlemmar hade slutat leverera om de hade fått veta att det var så. Inställningen var istället att FKG in i det längsta skulle slåss för Saab.

Dagens förhandling avslutar den tredje åtalspunkten och den sista där de tre styrelseledamöterna är åtalade tillsammans. Ytterligare två åtalspunkter ska avhandlas innan det är dags för slutpläderingar. Rättegången ska avslutas den 29 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Saab-rättegången

Mer i ämnet