Leith Eskandar förlorade sin bror Lavin i skolattacken. Nu bearbetar han saknaden med musik skriven av brodern. Foto: SVT

Musiken hjälper Leith Eskandar genom sorgen

Publicerad

Musiken höll sorgen under kontroll. Ett år efter att Leith Eskandar förlorade sin bror Lavin i skolattacken släpper han en skiva med broderns låtar.

Mitt i sorgen fick Leith Eskandar tillbaka sin brors mobiltelefon av polisen. Lavin, hans två år yngre bror, hade hastigt ryckts ifrån honom den 22 oktober 2015. Han blev det första offret för skolattacken i Trollhättan.

På telefonen hittade Leith utkast till ett 80-tal låtar. Texter, refränger och melodier. Lavin, som annars hade störst fokus på film, hade skrivit låtar till honom innan – men inte i den omfattningen.

Skolattacken i Trollhättan

För Leith blev musiken ett sätt att hantera vardagen.

”Så nära Lavin man kommer”

– Det har varit det som gjort att jag klarat mig från den här sorgen som vi varit med om. Ärligt talat vet jag inte vad jag hade gjort utan musiken, säger han när vi träffas hemma hos bröderna Emil och Jemin Jeminovic som samarbetat med att färdigställa skivan.

– Det är så rått man kommer, så nära Lavin man kommer, säger Emil Jeminovic.

De har använt sig av Lavins röstinspelningar som grund i låtarna. Pusslat ihop bitar av verser och refränger till helheter. Gjort research i Lavins spellistor för att få det att låta som något han gillat. Det har blivit fem låtar, Leith beskriver dem som en resa genom sin bror.

Varför gör du det här?

– Det är för hans skull. Att sprida hans talang vidare. Han försvann, men hans verk ska ju inte behöva försvinna för det. De finns här och det finns en chans att jobba med dem. Är det jobbigt, då får vi ta det. Hans verk ska ut.

Emil Jeminovic, Leith Eskandar och Jemin Jeminovic ligger bakom skivan med Lavin Eskandars låtar. Foto: SVT

Ville sprida Lavins budskap

Redan dagen efter attacken var Lavins namn på många läppar. Familjens sorgeprocess blev näst intill offentlig och med det kom både hat och hot – men också kärlek.

– När allas blickar var riktade mot oss tänkte vi, hur gör vi det bästa av situationen? Då valde vi vi går ut med Lavins budskap om att sprida kärlek och att hat inte leder till något bra, säger Leith Eskandar.

Familjen befinner sig fortfarande i sorg. Själv tror han att han fortfarande håller det fulla faktumet ifrån sig.

– Det har inte drabbat mig än, för jag tror inte att jag har släppt in det. På något sätt är den här sorgen så stor att min kropp skyddar sig från den. Jag tror att jag skulle gå under om jag tog emot den på samma sätt som till exempel min mamma har gjort.

Spelar på minnesstunden

På lördag kväll ska tre av låtarna från skivan ”Ängel” spelas i samband med kommunens manifestation på årsdagen av händelsen. Under året som gått har Leith synts i flera sammanhang för att prata om sin bror, om musik och kärlek. Sorgen, konstaterar han, kommer finnas med hela livet. Det är nu han ska lära sig att leva med den.

– Genom att göra det han gillade göra, fortsätta göra det han gjort. Föra vidare hans namn. Det har gjort att jag orkat med sorgen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolattacken i Trollhättan

Mer i ämnet