Nämndemannen skickade ett mejl med ”Beundrarmejl” i ämnesraden. Foto: TT/Skärmdump OBS! Montage

Nämndeman skickade beundrarmejl till utredare

Uppdaterad
Publicerad

En rättegång i ett stort ekobrottsmål vid Göteborgs tingsrätt riskerar att få tas om. Detta sedan en nämndeman skickat ett beundrarmejl till Ekobrottsmyndighetens utredare.

I slutet av februari inleddes en rättegång i ett stort ekobrottsmål där fem män och en kvinna står åtalade för mångmiljonbedrägerier i cafébranschen.

Det var GP som var först med att berätta om att en nämndeman vid Göteborgs tingsrätt i fredags, mitt under pågående rättegång, skickade ett mejl till Ekobrottsmyndighetens utredare. Ett mejl som hon själv rubricerar som beundrarmejl.

I mejlet skrev kvinnan att hon tycker att personen gjort ett imponerande jobb med utredningen och att hon är full av beundran.

Nämndemannen avstängd

Utredaren på Ekobrottsmyndigheten visade mejlet för sin chef som sin tur kontaktade tingsrätten. Den aktuella nämndemannen avsattes eftersom hon anses vara jävig.

– Det är ju ett agerande som gör att man kan ifrågasätta opartiskheten så klart, säger Jennie Mellbin, tillförordnade lagmannen på Göteborgs tingsrätt.

Efter att ha kontaktat parterna i målet beslutade dock lagmannen att rättegången inte ska göras om då de andra nämndemännen och de två juristdomarna uppgett att man inte diskuterat målet sinsemellan.

– Jag tagit ställning att de kvarvarande ledamöterna inte kan anses var jäviga, säger Jennie Mellbin.

– Den här nämndemannen har agerat på eget bevåg när kontakt togs med utredande polis. Jag har kontrollerat att man inte haft någon överläggning i målet i sak, det som återstår är pläderingar och man har inte överlagt under målets handläggning.

Försvarsadvokat vill ta om rättegång

Men två av sex försvarsadvokater vill att målet ska tas om och en av dem, Jan Andersson säger till GP att han med allra största sannolikhet kommer att överklaga tingsrättens beslut och kräva att rättegången ska tas om från början.

– Att nämndemännen under en och en halv månads lång rättegång inte skulle ha snackat om målet, ens under någon kafferast…det höjer jag på ögonen för, säger Jan Anderson.

– Det viktiga är hur detta uppfattas av allmänheten.

Den sista rättegångsdagen kommer att hållas i början av maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.