Hör om Nathalies oro inför nedläggningshotet. Foto: SVT

Nathalie Husberg i Mark oroas av nedläggningshotet

Uppdaterad
Publicerad

Nathalie Husberg har fått psykiatrisk behandling i 12 år. När hon fick höra att mottagningen i Mark hotas av nedläggning blev hon chockad.

– Jag är orolig hela tiden, säger hon.

Hon var 16 år gammal då hon började på BUP. Idag är Nathalie Husberg 27 år gammal och går till den öppenpsykiatriska mottagningen i Skene. Där får hon terapi och hjälp att hantera ångest med mera. Nu hotas mottagningen att läggas ned.

– Den betyder mycket. Skulle den försvinna skulle det bli kaos för mig, säger hon.

Skulle inte klara resan

Totalt berörs 900 patienter av en eventuell nedläggning. Om mottagningen läggs ned hänvisas patienterna till Borås.

– Jag skulle inte klara psykiskt att ta mig till Borås, säger Nathalie Husberg.

Svårt att rekrytera

Svårigheter med att rekrytera personal är det skäl som anges till den planerade nedläggningen. Ännu finns inget skarpt förslag om mottagningens framtid. Men frågan om nedläggning och en flytt till Borås kan hamna hos politikerna redan nu i augusti.

– Jag tror innerst inne att det är nödvändigt. Det är för att det är brist på kvalificerad personal och att det är svårt att rekrytera, säger Staffan Setterberg (KD), ordförande för styrelsen för Södra Älvsborgs Sjukhus.

Har känt av personalbristen

Som patient har Nathalie Husberg märkt av att varit svårt att få tag på personal till mottagningen i Skene. Hon har sett personal komma och gå.

– Det har varit ett problem, men jag tycker inte att mottagningen ska stängas för det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.