Under helgen kommer nyfikna besökare få gå en rundvandring på det portugisiska fartyget Álvares Cabral. Foto: SVT

Krigsfartyg anländer till Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen skådades en gigantisk fregatt vid Göta älv. Två bogserbåtar krävdes för att bogsera in fartyget till Frihamnen.

– De kommit precis från Edinburgh och kommer att ligga här i Göteborg under helgen, säger Anders Havner, förbindelseofficer på Försvarsmakten.

Det var vid niotiden som örlogsfartyget, som är en av NATO:s stående sjöstyrkor, dök upp. Och den 116 meter långa portugisiska fregatten Álvares Cabral är inte ensam. Vid Älvsborgshamnen ligger spanska Mendez Nuñez på 147 meter och vilar.

– Den var för stor för Frihamnen så den får ligga där tills det är dags att åka. Men den portugisiska fregatten tar gärna emot besökare, säger Anders Havner, förbindelseofficer på Försvarsmakten.

Totalt består besättningen av cirka 420 personer.

Rundvandringar på däck

Under helgen kommer nyfikna besökare få gå en rundvandring på det portugisiska fartyget Álvares Cabral. Visningarna kommer att hållas under lördagen och söndagen mellan klockan 14.30 och 18.00.

Tidigt på måndagsmorgonen kommer båda fregatterna att åka vidare för övningar i Danmark.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.