Stora mängder koppar har stulits längs Bohusbanan. Foto: TT/SVT

Nattpatruller längs järnvägen efter nattens sabotage

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot torsdag skedde den tredje kopparstölden på tre nätter. Nu sätter Trafikverket in alla resurser de har för att stoppa tjuvarna.

Under torsdagsmorgonen var det totaltstopp längs Bohusbanan efter att en lång sträcka av järnvägen rensats på kopparkabel – ännu en gång. För det är inte första gången det händer.

Erik Lööv, avdelningschef underhåll i väst på Trafikverket, berättar att det är tredje natten i rad som Bohusbanan fått en sträcka rensad på kopparkabel.

– I natt var det cirka 1,5 kilometer kopplarledning som stulits norr om Hällevadsholm, vilket gör att det inte går att köra några tåg eftersom att den här kabeln leder ström till tågen, säger han.

Är det inte farligt att ta den kabeln då?

– Det är både olagligt och oerhört farligt om man går nära de här kontaktledningarna, säger Erik Lööv.

Skador för miljoner

Skadorna som stölden har åsamkat bedömer Lööv vara mycket stora.

– Det är mångmiljonbelopp vi talar om, för det är kostnader både för att reparera kabel och för alla resenärer som inte kan åka, säger Lööv.

Stölden är polisanmäld.

– Och vi har ett samarbete med polisen eftersom det skett flera stölder i följd. Det följer samma mönster under de här nätterna. Det är ungefär samma typ av kabel fast på olika sträckor.

Går in med alla resurser

Därför går myndigheten nu in med alla resurser de har för att sätta stopp för koppartjuvarna.

– Det rör sig om en större insats eftersom att det är här är en samhällskritisk funktion som störs. Vi har satt in både väktare och patrullerande personal, tillsammans med polis. Vi sätter in alla resurser vi har egentligen, säger han.

Trafikverket arbetar med att DNA-märka kabeln längs Bohusbanan för att lättare kunna identifiera stulen kabel.

– Och på längre sikt byter vi ut metallen, säger Erik Lööv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.