För få har sökt lantbruksutbildningen i Dingle. Foto: SVT/Margaretha Valdemarsdotter

Naturbruksskolor räddas

Uppdaterad
Publicerad

Kampen har gett resultat. Skolinspektionen ger nu klartecken så att naturbruksutbildningarna i Dingle och Strömma åter kan öppna och kan drivas som friskolor.

– Det känns jätteroligt, vi tror verkligen att det behövs, säger Göran Holmberg, ordförande för Dingleskolans elevförbund.

SVT Nyheter Väst har vid ett flertal tillfällen berättat om naturbruksskolornas öde. Västra Götalandsregionen beslöt för drygt ett år sedan att lägga ner de tre naturbruksskolorna i Dingle, Strömma och Nuntorp, samtidigt som de tre skolorna i Sötåsen, Uddetorp och Svenljunga fick vara kvar. För höga kostnader och för få sökande var en del av orsakerna enligt ansvariga regionpolitiker.

Skolinspektionen ger klartecken

Men protesterna var ljudliga från elever, lantbrukare och lokalpolitiker. I Dingle stred framför allt Elevförbundet för att rädda skolan och sedan Munkedals kommun köpt lokalerna startades ett aktiebolag med 200 andelsägare. En ansökan till Skolinspektionen skickades in och på fredagen kom klartecknet. Från och med hösten 2017 får skolan bedriva utbildningar inom djur, lantbruk och trädgård.

– Till att börja med siktar vi på 48 elever per årskurs men målet på sikt är 80 elever. Vi har 700 000 kronor i kassan och hoppas få fler andelsägare nu, säger Göran Holmberg.

Regionen hävdade ett sviktande elevunderlag, får ni verkligen ihop elever?

– Det är nästa problem, men vi ska vara med med på gymnasiemässa i Göteborg tillsammans med Strömma skola. Av tradition har vi haft många elever från Göteborg men egentligen från hela landet. Så vi tror det ska lösa sig.

Tydligt koncept

Strömma skola kommer att drivas av Hushållningssällskapet Sjuhärad och även där var glädjen stor efter Skolinspektionens besked.

– Nu har vi nått ett delmål och full fart framåt i marknadsföring för att få elever. Vi tycker vi har en ganska tydlig koncept inom den gröna sektorn med allt som har med lantbruk, djur och maskiner att göra. Det finns en tradition i Strömma som funnits i nästan 100 år och vi tänker bygga vidare på det, säger Claes-Göran Claesson, ordförande Hushållningssällskapet Sjuhärad i ett pressmeddelande.

Nuntorp fick nej

Sent på fredagen kom även Skolinspektionens beslut om framtiden för det nedläggningshotade naturbruksgymnasiet i Nuntorp utanför Vänersborg. Här blev det ett nej till Hushållningssällskapet Väst som hade ansökt om att fortsätta driva naturbruksgymnasiet som friskola.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.