• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Frun tvingades frågade tre gånger efter en röntgen: ”Jag blev förbannad och sa; nu får ni ta tag i det här annars dör min man.” Foto: TT

Nekades röntgen – då sprack tarmen

Uppdaterad
Publicerad

När den 68-årige mannen kom in till Alingsås lasarett med buksmärtor tog det lång tid innan personalen insåg allvaret. Mannens fru försökte desperat få till en röntgen – men blev nekade. – Jag trodde inte han skulle överleva, säger hon.

Det är Inspektionen för vård och omsorg som nu i ett beslut riktar skarp kritik mot Alingsås lasarett efter incidenten som ägde rum för drygt ett år sedan.

En 68-årig man med återkommande magbesvär sökte vård på lasarettet 2016. Frun ville att mannen skulle röntgas, men läkaren sa nej.

– Jag kommer in med hemska buksmärtor, men läkarna sa att det skulle ordna sig, säger mannen när SVT Nyheter Väst ringer upp honom, ett år efter incidenten.

Men det gjorde det inte.

Smärtorna tilltog följande dag och mannens fru som sitter vid hans sida bad återigen om att läkarna skulle röntga honom.

– Jag tjatar och tjatar. Man kan inte vara så sjuk om man har så hög feber, säger hon.

Läget försämrades till akut

Men trots det blev det ingen röntgen. Av handlingarna så framgår det att läkarna i början inte misstänkte bukhinneinflammation, och avsåg därför att vårda med antibiotika för att slippa operation med anläggande av stomi. Men följande dag blev mannen ännu sämre.

Frun frågade en tredje gång efter röntgen.

– Jag blev förbannad och sa; nu får ni ta tag i det här annars dör min man, säger hon.

”Du ska få din röntgen, men det kommer ändå inte visa något”, ska läkaren då ha svarat enligt mannens fru.

Läs också: Gynläkare kritiseras för smärtsam provtagning

Läget visade sig vara allvarligt och en akut operation beställdes. Men trots situationen så tog det enligt IVO-beslutet ”orimligt lång tid innan operation kom till stånd”. Efter operationen berättade läkaren som opererat mannen att hans tarm hade spruckit.

– Läkaren sa att det var i ”grevens tid”, säger mannen som nu dras med en stomi-påse.

”God vård inte uppfylld”

I beslutet kritiserar IVO Alingsås lasarett för att ha brustit i sin skyldighet att bedriva god vård och att dokumentationen i patientjournalen var bristfällig. Bland annat framgår det inte i journalen vem som tog beslutet om operation och när.

Chefläkaren Per Wiger säger att sjukhuset nu ska utreda händelsen.

– Vi beklagar detta oerhört mycket. Vi kommer att göra en internutredning och en händelseanalys av det som hänt.

Därefter ska sjukhuset ta ställning till om man ska göra en Lex Maria-anmälan.

Läs också: Handduk blev kvar i Jennys livmoder efter akutsnitt

”Hade kunnat gå riktigt illa”

Mannen har fortfarande problem med sin tarm.

– Ja, det hade kunnat gå riktigt illa. Jag är väldigt lyckligt lottad, säger han.

– Jag är väldigt tacksam att min fru är med mig. Jag hade kanske inte varit i livet idag annars.

Hur har händelsen påverkat er bild av sjukvården?

– Jag har helt tappat förtroendet, säger mannens fru.

– Jag blir rädd att de ska missa att upptäcka fel när jag själv kommer till sjukhuset till och med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.