ALS-sjuka Malin Malmqvist vill lämna sjukhuset, där hon varit i åtta månader, och komma hem till sina två pojkar. Foto: Jonas Malmqvist

Neuroförbundet: ”Det borde vara en rättighet”

Uppdaterad
Publicerad

Personalbrist på sjukhuset gör att ALS-sjuka Malin Malmqvist sällan kan hälsa på hemma. Neuroförbundet är kritiskt till hur situationen hanterats:

– Man tycker att sjukhuset och kommunen borde kunna samarbeta här, säger förbundets ordförande Lise Lidbäck.

Malin Malmqvist är 37 år gammal och i det närmaste totalförlamad. Sedan åtta månader tillbaka är hon inlagd på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Under den perioden har hon bara fått åka hem till sin man och sina två barn vid fem tillfällen. Det berättade SVT Nyheter Väst i förra veckan.

För att kunna göra hembesök krävs att två assistenter följer med henne, och det låter sig sällan göras på grund av personalbrist.

Lise Lidbäck på Neuroförbundet har hört talas om liknande fall, och menar att det är svåra ärenden.

– Det borde vara en rättighet, men sjukhuset är inte skyldiga att ordna den här hjälpen, säger hon.

”Krävs lite vilja”

Likväl tycker Lise Lidbäck att mer kunde göras för Malin.

– Jag kan förstå argumentet att det är ont om personal, men kommunen och sjukhuset borde väl kunna samarbeta här? Det krävs också lite vilja, säger Lise Lindbäck.

– Här har vi en ung småbarnsmamma, det borde vara en speciell omständighet.

Många vill hjälpa till

Artikeln om Malin har väckt starka reaktioner. Texten sprids på sociala medier och många har skrivit på SVT Nyheter Västs Facebooksida och erbjudit att hjälpa till som assistenter.

– Det är fantastiskt att höra, men jag skulle säga att det inte räcker inte med en kortkurs här. Den här formen av ALS innebär att det finns en ständig risk för svåra komplikationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.