Foto: SVT

Nevs rekonstruktion förlängs

Uppdaterad
Publicerad

Nevs rekonstruktion förlängs till den 2 mars 2015, det beslutade Vänersborgs tingsrätt under torsdagen.

Vänersborgs tingsrätt beslutade idag den 11 december att Nevs företagsrekonstruktion förlängs i ytterligare tre månader, till och med den 2 mars 2015.

– Jag är glad över tingsrättens beslut om en förlängning av rekonstruktionsperioden. Vi behöver den tid som det medger för att konkretisera och slutföra de förhandlingar som pågår, säger Nevs vd Mattias Bergman i ett pressmeddelande.

Nevs

Enligt tingsrätten finns det goda förutsättningar för Nevs att genomföra en lyckad rekonstruktion.

”Av rekonstruktörens yttrande framgår att arbetet med genomförandet av planen fortskrider och att flera av de i planen angivna åtgärderna vidtagits eller är under genomförande, men att ytterligare tid erfordras för genomförandet”.

Någon ansökan om ackord har inte lämnats in.

Tre månader tillräckligt

Nevs sattes i rekonstruktion i augusti och bad i förra veckan om förlängd tid. Samtidigt meddelades att Nevs tecknat en avsiktsförklaring med en asiatisk fordonstillverkare, som vill bli ny huvudägare.

Rekonstruktören Lars Eric Gustafsson bedömer att tiden tre månader är tillräcklig.

– Det måste räcka. Det går inte att hålla på längre. Nu finns det en tydlig inriktning, det vill säga avtalet, och det är bara den som hinns med, säger han till TT.

Lars Eric Gustafsson bedömer dock att Nevs skulder delvis måste avskrivas. Flera fordringsägare har sagt nej till detta och i dag finns inget konkret förslag kring hur det skulle gå till. Fordringsägarna är i princip positiva till fortsatt rekonstruktion.

Kommer inte att överklaga

Svea ekonomi, som Nevs har skulder till på 33 miljoner kronor, är den enda fordringsägaren som motsatt sig en fortsatt rekonstruktion. I sitt yttrande till tingsrätten skriver de bland annat att ingen förbindelse om att den asiatiska fordonstillverkaren ska skjuta till friskt kapital skrivits, därmed finns ingen framtid för Nevs. Svea ekonomi accepterar ändå tingsrättens beslut.

– Vi kommer inte att överklaga eller bråka mer nu. Vi håller tummarna för att rekonstruktionen går vägen, säger Anders Lidefelt, vice vd för Svea ekonomi, till SVT Västnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nevs

Mer i ämnet