Bilfabriken i Trollhättan. Foto: TT

Nevs satsar på självkörande bilar

Uppdaterad
Publicerad

Framstegen i bilbranschen får elbilstillverkaren Nevs i Trollhättan att satsa hårdare mot självkörande bilar. När den nya plattformen lanseras inom några år kommer den till viss del vara självkörande, det rapporterar Sveriges Radio P4 Väst.

För ett år sedan var planerna på självkörande bilar flera år bort för biltillverkaren i Trollhättan. Men de senaste tidens framsteg har fått dem att tänka om.

– Utvecklingen går snabbare än vi tidigare trodde. En bedömning för ett år sedan var att det inte skulle ske under en kommande tioårsperiod, nu ser vi att det kommer att göra det. Vilket gör att när vi slutför utvecklingen av en ny plattform måste vi förbereda den för att vara självstyrande, säger Mattias Bergman, vd, till Sveriges Radio P4 Väst.

Nevs

Självkörande om fem år

Enligt planen så ska den första bilen på den nya plattformen lanseras någon gång 2019-2020. Då räknar Nevs med att bilarna kommer att vara självkörande, till en viss del.

Helt självkörande bilar kommer, enligt planer från olika tillverkare, finnas på marknaden inom en femårsperiod.

Biltillverkaren Volvo Cars, tillsammans med bilsäkerhetsföretaget Autoliv, räknar med att lansera en bil med visst förarstöd 2019 och lansera tekniken för en helt självkörande bil 2021. Systemet ska börja testas i Göteborg under nästa år.

Skapar nya bilister

Anna Haupt är nyanställd på Nevs som projektledare för utvecklingen av självstyrande bilar. Hon tror att teknikutvecklingen kommer att göra bilen som färdmedel attraktiv för nya målgrupper.

Läs mer: Följ med i den självkörande lastbilen

– Jag behöver bara titta på min egen pappa som är väldigt skeptiskt till självkörandetekniken för att han tycker att han kör så otroligt bra själv. Medan andra kompisar som inte ens har körkort och som bor i storstäder bara går och väntar på att den här tekniken ska komma, berättar hon för P4 Väst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nevs

Mer i ämnet