Essunga får ingen ny chans att vara roligt

Publicerad

Utnämningen till Sveriges tråkigaste kommun har inte utlöst någon direkt nöjesfeber i Essunga, men det finns en förändring sedan SVT:s förra besök: en vilja att slå mynt av ryktet att kommunen erbjuder pansarvagnsåkning.

Essunga kommun kommer inte att få chansen att förbättra sin jumboplats på rankingen över Sveriges roligaste och tråkigaste kommuner, i alla fall inte i år. Organisationen Fastighetsägarna som gjorde listan förra året menar att det har gått för kort tid för att något ska ha hunnit förändras.

Något måste väl ändå ha hänt på ett år – vi gör ett återbesök. Det var tanken när vi begav oss till Essunga för att följa upp förra årets reportage om hur det är att bo i Sveriges åtminstone på pappret tråkigaste kommun. På vägen dit ringer vi upp Fastighetsägarnas utredare David Björneberg för att få klarhet i om Essunga kommer att klättra något på rankingen 2017. Han konstaterar att det kommer kommunen inte, någon ny rankinglista är nämligen inte aktuell.

– Vi tror helt enkelt inte att det har hunnit hända tillräckligt mycket i landets kommuner för att rakningen ska ändras i någon större utsträckning. Vi väntar nog i några år innan det blir någon ny lista.

Okej, vi är på väg till Essunga nu för att se om det har hänt något under det här året.

– Ja... själv är jag nog inte välkommen dit..., säger David Björneborg

Det visar sig att inte heller SVT:s reportageteam möts av idel hurrarop. En helt ny erfarenhet är att intervjupersonerna från förra reportaget inte bara är ihågkomna för att de var med, även det som vi klippte bort är allmänt känt. Det första som händer är därför att vi får berättat för oss att vi inte har förstått någonting.

– Listan baserades ju bland annat på antalet utskänkningstillstånd och aktiebolag i nöjesbranschen, det täcker ju inte in i närheten av allt som försiggår i en kommun, konstaterar Anna Andersson som är engagerad i Essungas cabaréförening.

Kan du ge exempel...?

– Det är ju alldeles tokigt att bo i Göteborg till exempel. Tänk alla det där hiptsersarna som sitter hemma i sin tvåa som de har betalat fyra och en halv miljon för, stånkar korv, brygger eget öl... De kan köpa halva Essunga för de där pengarna. De kan få en hel nedlagd fabrik att stånka korv i. Om de bara flyttar hit och upplever hur roligt det är att bo i Essunga.

Åter då till själva orsaken till vårt återbesök. Vi undrar om listan hade någon effekt ändå, har det hänt något på nöjesfronten efter vårt förra besök? Där är faktiskt svaret ja – det är en sak som har tagit skruv. Kommunalrådet Daniel Andersson (M) konstaterar i och för sig att kommunen inte har gjort några nöjessatsningar alls under året, men det är inte helt sant. Cabaréföreningen i huvudorten Nossebro har nämligen satt upp en föreställning där den röda tråden är en pansarvagn.

– Vi fick ju idén av dig, i ditt reportage. När kommunalrådet råkade säga att man kan åka pansarvagn i Essunga om man vill ha kul, säger cabarégeneralen Anna Andersson.

Kommunalrådet Daniel Andersson (M) igen:

– Ja, det blev ju så – jag fick några sekunder på mig i din intervju och ville säga något kul som man kan göra som du aldrig hade gjort tidigare. Det blev åka pansarvagn... det är så det blir när man inte är mediatränad.

Har du fått många reaktioner på pansarvagnsåkandet?

– Ja, när jag var i riksdagen för ett tag sedan så var det en grupp med människor som stoppade mig och undrade om det är jag som är kommunalrådet som åker pansarvagn.

Och faktiskt – eftersom pansarvagnen fick sådant genomslag finns det nu planer på att starta en aktivitetspark i Essunga, där just pansarvagnsåkning ska vara en av möjligheterna.

Om vi har lärt oss något av det här? Ja, möjligen är det som Anna Andersson konstaterar innan hon cyklar iväg:

– Man har inte roligare än man gör sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.