Foto: Lennart Olsson/ Länsstyrelsen

Här finns flest naturreservat i landet

Publicerad

Västra Götaland har nyligen fått sitt femhundrade naturreservat. Och därmed befäster regionen sin ställning som det län med flest naturreservat i landet.

– Vi tycker det är ett bra resultat. Det är en omständlig process att skydda ett område, så vi är nöjda med att vi uppnått det här, säger Johan Jannert, enhetschef på naturavdelningen på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Det blev området Knäckekullarna med Falkberget i Vänersborgs kommun som blev det femhundrade naturreservatet; ett stort höglänt område med 90 hektar gammal skog. Lennart Olsson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland som ofta är ute i området är nöjd med att området blir naturreservat.

– Ja det är inte illa. Det är ett opåverkat miljöområde med en tallgeneration som är 200 år gammal, så det är jättekul, säger Lennart Olsson.

Flest i landet

Och med det befäster Västra Götaland sin ställning som det reservattätaste länet i landet. Enligt SCB så har inget län i landet fler än 400 naturreservat.  

– Det är ett högre tempo nu. Det är allt fler områden som blir naturreservat, och det som är speciellt i år är att det är så olika områden; allt från ängar och hagar till skogar och havsområden, säger Johan Jannert.

Målsättningen under 2016 är att mellan 10 och 20 naturområden ska bli reservat i länet. Hittills har 10 områden uppnåtts, och Johan Jannert, enhetschef på naturavdelningen i länet tror att det beror på att samarbetet med markägarna gått framåt.

– Vi har ett nytt arbetssätt, där markägarna själva tar initiativ och informerar oss om vilka områden de har. Sedan får de ersättning från oss för att upplåta området som naturreservat.

Når inte hela vägen

Med de nya tillskotten utgörs nu 2,25 procent av den produktiva skogsmarken i länet av naturreservat. Men trots den positiva utvecklingen så har inte Västra Götaland lyckats uppnå sitt mål om att 3 procent av den produktiva skogsmarken ska utgöras av naturreservat. Och det målet skulle ha uppnåtts redan 2010.

– När det gäller skogar är inte målet uppnått. Där har vi inte klarat av att skydda alla områden som vi vill. Det krävs mer pengar och tid, säger Johan Jannert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.