1.670 lag från 80 länder deltar i Gothia Cup. Foto: SVT

Nu intar fotbollsspelare Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

30.000 fotbollsspelande Gothia Cup-deltagare intar nu Göteborg. Flest lag på ett ställe bor det på Katrinelundsgymnasiet. Där huserar hela 40 lag från hela världen.

– Det är lite nervöst eftersom man inte känner alla, men det är roligt att träffa nya människor och att man kan ha kul även när man inte spelar matcher, säger Simon Lundgren från Eskilstuna.

Han är 16 år och det är andra gången hans lag är med i Gothia Cup. Valentin Martinez från Florida i USA har inte varit med tidigare. Han ser det som ett privilegium att ha fått åka till Göteborg för att spela i världens största fotbollsturnering för ungdomar, något som man gör en gång i livet, och han tycker bara att det är kul att dela boende med så många andra ungdomar.

– Det är en underbar upplevelse att få träffa människor från hela världen och få nya vänner. De talar olika språk men man umgås med människor som älskar samma sport som man själv gör, säger han.

Skolor och hotell

På Katrinelundsgymnasiet i centrala Göteborg delar Simon Lundgren och Valentin Martinez toaletter, duschar  och matsal med ungefär 700 andra personer från 40 lag. Resterande 1630 lag i Gothia Cup bor på andra skolor och hotell runtom i staden.

Att Göteborg plötsligt fylls av lika många fotbollsspelande ungdomar som invånare i Uddevalla tycker göteborgaren Kristian Trägårdh bara är trevligt.

– Det är någon gång på en spårvagn som det blir fullsmockat, men det är ju sommar så man kan ta en promenad istället, säger han.

– Jag tycker att det är kul, jag har inte sett något negativt. Jag var själv med och spelade Gothia Cup när jag var ung och jag ser fram emot att se mina egna barn spela någon gång, om de vill.  

Vara med laget

Matcherna drar igång under måndagen. Totalt kommer det att spelas 4187 stycken matcher den kommande veckan. Men för ungdomarna är det inte bara fotboll som lockar.

– Jag ser fram emot att träffa och spela mot nya lag som man aldrig har sett förut men också att bara vara med laget och hänga på Liseberg, säger Simon Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.