Foto: TT

Nu kommer den första snön

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen har den första snön för året fallit över västsverige, och det är framförallt norra och inre Västra Götaland som berörs då det kalla oktobervädret tillsammans med mer nederbörd bidrar till snön.

Det är ett lågtryck från Tyskland som dragit in över södra och västra Sverige under helgen, med blåsigare och blötare väder som bidrar till snön. Under morgonen har det snöat på flera platser i Västra Götaland, bland annat Ulricehamn, Mariestad och Skara.

– Det är framförallt norra och inre västra Götaland där det snöat, och då på högre punkter. Även om det inte är i några större mängder, så är det den första snön vi ser nu i södra Sverige, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Kallare oktober än vanligt

Det är det varma septembervädret som bytts ut mot en kallare oktobermånad än brukligt, tillsammans med mer nederbörd som är anledningen till snön.

– Det är mestadeles regnigt och blött, och övervägande kyligare än brukligt. Temperaturerna ligger på en till två grader lägre än normalt i oktober.

Mer snö i natt

Under natten till söndagen väntas mer snö, och då framförallt på högre belägna platser i inre Västra Götaland. Norra Dalsland kan också komma att beröras.

– Det blir någon grad svalare framåt kvällen, och det kommer bli mer snö i den högre terrängen, framförallt i området kring vänern under natten, säger Nitzan Cohen.

Inga olyckor på grund av snön

Eftersom marken fortfarande inte är nedkyld smälter det mesta av snön bort efter att den fallit. Enligt Håkan Sjöström, trafikledare på Trafikverket, så ska det inte inrapporterats några olyckor på grund av snön.

– Det ska inte ha påverkat väglaget vad vi vet, och de olycksrapporter som vi fått in har inte med snö eller halka att göra, säger Håkan Sjöström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.