På måndagen kommer domen efter dödsskjutningarna på Vår krog och bar 2015. Foto: SVT / Polisen

Dödade kroggäster – nu kommer domen

Uppdaterad
Publicerad

Klockan elva i dag ska totalt åtta misstänkta personer få sina domar efter dödsskjutningarna på Vår krog och bar i Biskopsgården förra året.

Övervakningskameran vid Vårväderstorget visar hur tre maskerade personer rusar mot restaurangen Vår krog och bar på kvällen den 18 mars förra året. Allt går mycket snabbt. Plötsligt har två personer skjutits till döds och åtta skadats allvarligt av den skoningslösa attacken med automatvapen.

Fem personer är misstänkta för mord och när den två månader långa rättegången avslutades i juli yrkade de tre åklagarna på livstids fängelse för alla fem. Dessutom ska ytterligare tre personer enligt åklagarna gjort sig skyldiga till medhjälp till mord. I deras fall vill åklagarsidan se fjorton års fängelse.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Västsvenska polisen fick stort stöd

Klockan elva i dag kommer alltså domen men bakom den ligger också den särskilda insats där polisen under drygt tio månader fick mängder med resurser, och med stort stöd från både rikspolischefen och politiker, fått okej att prioritera bort en mängd vardagsbrott. Detta för att i större utstäckning kunna fokusera helhjärtat på att försöka stoppa de gängrelaterade morden i Göteborg.

– Klart att det finns Palmeutredningar som är mångdubbelt längre i tid men det här är bland det största vi gjort, det tror jag att jag kan säga, säger Robert Karlsson, som är chef för utredningsenheten i polisregion väst.

”Gjort precis allt vi kan”

– Jag var väldigt tydligt med att det här ska lösas, vi ska göra allt vi kan. Och jag tycker faktiskt att vi gjort precis allt vi kan och kanske till och med lite till. Vi har satsat väldigt stora resurser från regionens totala resurs och vi har fått väldigt mycket stöd så jag är väldigt glad att vi kommit så här långt, säger Robert Karlsson men tillägger snabbt att den kommande domen från Göteborgs tingsrätt förmodligen kommer att följas av en hovrättsförhandling.

– Så vi får se, vi är långt ifrån i mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Mer i ämnet