Foto: TT/Polisen

Nu möts det kriminella gänget från Bergsjön i tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Enligt åklagare pågår en maktkamp inom det kriminella gänget från Bergsjön. Flera gånger ska de ha försökt att mörda varandra. Idag möts de i rättssalen.

Det är ett stort säkerhetspådrag i Göteborgs tingsrätt under torsdagen. Och det finns goda skäl för det.

– Det är ju de första åtalen som rör det senaste årens skottlossningar och gängkonflikter, sa åklagare Jonas Almström till SVT Västnytt i samband med att åtalet lades fram.

Skottlossningar i Göteborg

I dagens rättegång har man slagit ihop tre olika åtal. Det handlar om en maktkamp eller konflikt inom ett kriminellt nätverk i Bergsjön. I november 2013 startade maktkampen genom att två yngre före detta medlemmar i nätverket försökte ta över makten från de bröder som har utmålats som ledare för nätverket.

Skulle skjuta ”råttor”

Både mord, mordförsök, skottlossningar, misshandlar, grova vapenbrott med mera tros vara kopplade till fallet. Därför kommer det nu aktuella åtalet att få stor betydelse.

Den 31-årige ledaren för nätverket åtalas för grovt vapenbrott och försök till mord. I Augusti togs han på bar gärning med ett skarpladdat vapen, rånarluva och handskar. Genom telefonavlyssningar hade polisen hört hur pistolen användas för att skjuta ”råttor”. Råttor ska mannen ha kallat sina motståndare.

– Jag tror att det finns förutsättningar att få honom dömd både för vapenbrott och förberedelse till mord, säger åklagaren Jonas Almström till SVT Västnytt.

Själv nekar mannen till brott. Även mannens bror åtalas för försök till mord.

Vill lugna konflikten

Den andra delen av rättegången handlar om den grupp av unga män som ska ha försökt ta över makten inom nätverket från bröderna. De åtalas för en brutal misshandel av en av bröderna. I tingsrätten så möts alltså båda sidorna av det som polisen kallar en maktkamp inom det kriminella gänget. Samtliga inblandade nekar till brott.

Polis och åklagare har medvetet sett till att samla de olika åtalen till en och samma rättegång. På så sätt hoppas de att få båda sidorna fällda samtidigt, fast för olika brott, och på så sätt lugna den pågående gängkonflikten i Bergsjön.

Rättegången kommer att pågå i totalt 17 dagar och avslutas i slutet av november.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet