Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Marianne Pipping Ekström tar sig ett dopp på den långa bryggan i Askimsviken. Foto: Privat

Nu stängs populära bastun i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Besvikelsen är stor hos vinterbadarna som träffas för kanske sista gången i Askimsbastun i Göteborg. Trots stora renoveringar förra året är byggnaden i för dåligt skick och riskerar att rivas.

– Bastun betyder nästan allt, säger Marianne Pipping Ekström, 89 år.

Byggnaden har stått vid strandkanten i Askimsviken i Göteborg sedan 1950-talet och har sedan 1980-talet drivits av ideella krafter. Av bastuföreningen på vintertid och av ett surfcenter under sommarhalvåret. Förutom bastun finns här ett bemannat café och en badtunna för kallbad.

Normalt håller vinterbadandet vid bastun på från den första oktober till den sista april. Men efter den 30 oktober i år kommer bastun att stängas – i ovisshet om den någonsin kommer att få öppna igen.

Nu har nämligen Göteborgs kommun, som äger byggnaden, meddelat att byggnaden är i för dåligt skick och att den kan behöva rivas, vilket GP var först att rapportera om.

Taket riskerar att rasa in

Förra året renoverades bland annat fasaderna för en kostnad på drygt 800 000 kronor. Trots det är framtiden oviss för bastun. Från och med den 30 oktober får bastuföreningen inte längre vistas i lokalerna eftersom det finns risk att taket rasar in när snön kommer.

– Det är fruktansvärt tråkigt och väldigt ledsamt, säger föreningens ordförande Kajsa Grönkvist och fortsätter:

– Förra året hade vi tror jag fem eller sex tusen besökare så vi fyller en viktig funktion i kommunen för friskvård och folkhälsa.

Beslutet är dock ännu inte fattat. Kommunen inväntar en förstudie från stadsfastighetsförvaltningen för att avgöra hur illa det är med byggnaden.

Fostrat många världsmästare

Det är inte bara bastun som drabbas av en nedstängning. Även Surfcenter använder platsen under sommaren för bland annat ungdomskurser.

– Den här viken har historiskt sett fostrat otroligt många världsmästare genom åren, berättar Hans Wallén, chef för Surfcenter.

Själv har han bland annat en historia inom segling och har både VM-guld och OS-silver i bagaget. Hans Wallén menar att det vore en stor förlust om lokalen försvann, inte minst eftersom viken har trygga förutsättningar för surfing.

– Det blir ju ett stort tomrum för Göteborgs invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.