Filmen Ronja Röverdotter spelades in i naturreservatet. Foto: TT/Lars Skogsberg

Nu växer Ronja Rövardotters naturreservat

Publicerad

Genom bidrag från markägare växer nu Sörknattens naturreservat i Dalsland där stora delar av filmen Ronja Rövardotter spelades in.

Naturreservatet Sörknatten ligger mellan Åmål och Bengtsfors kommun i norra Dalsland. Reservatet bildades 1981, men har sedan växt i omgångar. Efter de senaste marktillskotten, i slutet av 2015 och nu i mars, omfattar det cirka 390 hektar. Ett förhållandevis stort område.

– Det har väldigt mycket känslan av ett vildmarksområde. Bergsformationen Sörknatten består av kvartsit, så toppen ser ut som att den är snötäckt mitt i sommaren. Den har en alldeles vit färg, säger Tord Wennerblom, biolog på länsstyrelsen.

300-åriga träd

Reservatet präglas av en kuperad terräng och berggrunden domineras av kvartsit som bildar långa och höga bergsryggar. I skogen, där flera träd är över 300 år gamla, trivs fåglar som tjäder, järpe, nattskärra och trädlärka.

Det senaste tillskottet av mark, 13 hektar, har gjorts av markägare som genom satsningen Komet inbjudits att tipsa Skogsstyrelsen eller Länsstyrelsen om skyddsvärd skog på egen mark.

– Vi är naturligtvis glada för att skogsägarna hört av sig till oss så att det här fina naturreservatet kunnat bli ännu större, säger Tord Wennerblom.

Kuliss för Ronja

Området hör till ett av Dalslands mest besökta naturreservat. Men även om du kanske inte har varit där rent fysisk så har du med stor sannolikhet sett det. Stora delar av filmen Ronja Rövardotter, som hade premiär 1984, spelades in där. Men det finns inget i reservatet som skvallrar om det kulturhistoriska avtrycket.

Vad tror du att Astrid Lindgren och Tage Danielsson föll för, när de valde den platsen?

– Jag tror att det var just det att det är lite vildmarkskaraktäristiska och knattarna, som bergshöjderna kallas. De bildar en väldigt spektakulär upplevelse, säger Tord Wennerblom.

Sörknatten

Naturreservatet Sörknatten bildades 1981 och utökades 1997 till att omfatta cirka 370 hektar.

Genom den satsning som kallas Komet har ytterligare utökning skett 2015 och nu senast i mars 2016 med sammanlagt cirka 20 hektar.

Komet innebär att skogsägare inbjuds att till Skogsstyrelsen eller Länsstyrelsen tipsa om skyddsvärd skog på egen mark.

Namnet kommer från att områdets karaktäristiska, kala bergsryggar som kallas för knattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.