Naturbruksskolan Nuntorp. Foto: SVT

Nuntorp ett steg närmare räddning

Uppdaterad
Publicerad

Hushållningssällskapet Väst har beslutat sig för att försöka rädda naturbruksgymnasiet Nuntorp utanför Vänersborg. Inom kort kommer en ansökan om att få driva skolan skickas in till skolinspektionen.

– Att lägga ner Nuntorp vore ju förödande för utvecklingen av Dalsland, säger Robert Svensson, ordförande i Hushållningssällskapet Väst.

Det har gått några månader sedan Västra Götalandsregionen beslöt sig för att lägga ner de tre naturbruksskolorna i Dingle, Strömma och Nuntorp. För höga kostnader och för få sökande var en del av orsakerna enligt ansvariga regionpolitiker. Protesterna var ljudliga från elever, lärare, lantbrukare och lokalpolitiker. I synnerhet när det gällde just Nuntorpsskolan. Hundratals demonstrerade och ett tiotal traktorer parkerades utanför regionfullmäktiges möte i Vänersborg när nedläggningsbeslutet fattades. Men nu är en räddning inom räckhåll.

”Udda investering”

Hushållningssällskapet Väst planerar att skapa ett driftbolag där lokala småföretagare ska få köpa in sig och satsa pengar. Till att börja med behövs runt fem miljoner kronor. Samtidigt är Vänersborgs kommun intresserad av att köpa marken och fastigheten Nuntorp av regionen. Prislappen är inte satt men det kommer sannolikt att kosta kommunens skattebetalare tiotals miljoner kronor.

– Visst är det en udda investering men jag tror inte summan är ett problem. Vi känner trycket av lantbruksföretagen och ser möjligheterna, säger kommunalrådet Bo Carlsson (C).

150 elever krävs

Enligt hushållningssällskapet beräkningar krävs 150 elever för att skolan ska gå runt. Betydligt fler än de knappa 100 elever som går på skolan i dag.

– Det blir ingen enkel resa, det är vi väl medvetna om. Men vi kommer arbeta med marknadsföring på ett helt annat sätt än regionen, säger Robert Svensson,

Men varför skulle ni lyckas när inte regionen gjorde det?

– Vi har erfarenhet i branschen, driver skolor på flera ställen i landet och kan ta vara på lärarnas potential och idéer.

Skolan byter namn

Även Hushållningssällskapet Västs vd är optimistisk att hitta investerare. Även om de som satsar pengar på skolan inte ska räkna med någon avkastning.

– Syftet för de som är intresserade är inte att tjäna pengar utan bidra till de gröna näringarna och landskapsutveckling, säger Monica Andersson Skall, vd på Hushållningssällskapet Väst.

Namnet på skolan är tänkt att byta till Dalslands naturbruksgymnasium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.