Ungefär fem miljoner kronor per år har Västra Götalandregionen budgeterat för den nya helikoptern. Foto: SVT

Ny ambulanshelikopter i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med måndag kommer en sprillans ny ambulanshelikopter hjälpa nödställda runtom i regionen. Men den delas med två andra landsting och kommer inte att vara stationerad i Göteborg som den andra ambulanshelikoptern.

Om bara några dagar finns en ny ambulanshelikopter i regionen. Men den blir inte bara vår, den delas med två andra landsting.

– Vi har varit utan reservhelikopter i två år och att vi nu får hit en och upp den i luften känns oerhört bra, säger Per Arnell som är verksamhetschef på ambulanshelikopterverksamheten på Säve.

Den nya helikoptern ska användas som reservhelikopter, som nu när regionens gamla helikopter ska på sitt årliga underhåll på sex veckor från och med måndag.

– Planen är att när vi till exempel får tekniska problem eller när vår helikopter ska in på underhåll så kommer vi antingen planerat eller akut att begära hit den här helikoptern, säger Per Arnell. Den kommer huvudsakligen att placeras i Karlstad. Flygtiden därifrån  är cirka en timme så vi kommer med mycket kort varsel ha tillgång till den här reservhelikoptern.

Lånade pengar

Varför Karlstad? Jo, helikoptern, som kostat 70 miljoner att köpa in, delas med landstingen i Värmland och Dalarna. Tillsammans har de lånat pengar för att köpa in helikoptern. Sedan får delägarna hyra helikoptern när den behövs. Då kostar det runt 8000 kronor i timmen.

Ungefär fem miljoner kronor per år har Västra Götalandregionen budgeterat för den nya helikoptern.

– Jag bedömer att de fem miljoner kronorna är väl investerade pengar för att ha den säkerheten för medborgarna, att ha en ambulanshelikopter för svårt sjuka patienter, säger Lars Hillerström som är finanschef i Västra Götalandsregionen. Man får väldigt mycket för de pengarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.