Ambulanshelikoptern på Säve flygplats ska bytas ut. Foto: SVT

Ny ambulanshelikopter ska köpas in

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götalandsregionens ambulanshelikopter behöver ersättas med en ny. Den nuvarande är 16 år gammal och köptes in begagnad 2010.

Ambulanshelikoptern ägs i dag av regionen, den utgår från Säve flygplats på Hisingen och betjänar enbart Västra Götaland. Men för att hålla nere kostnaderna föreslås att kommunalförbundet Svensk Luftambulans tar över ägarskapet av den nya ambulansen.

– Vårt mål är att den nya ambulansen inte ska kosta mer än den gamla. Det tror jag vi klarar om vi inte längre står som ägare, säger Lars Hillerström, regionens finanschef.

På vilket sätt då?

– Vi slipper höga underhållskostnader när kommunalförbundet Svensk Luftambulans står för finansieringen. De kostnader som hamnar på oss är drift och hyra.

Vad kostar en ny ambulanshelikopter?

– Svårt att säga, det styrs ju lite av det anbudsförfarande som väntar. Kanske att man får räkna med mellan 75-80 miljoner.

På plats senast om två år

Senast 2019 ska den nya ambulanshelikoptern vara på plats.

Det ska inte bli dyrare för skattebetalarna säger du, men hur stort är behovet egentligen?

– Stort, helikoptern utför livräddande uppdrag vid olyckor och flyger snabbt svårt sjuka patienter i regionen till Sahlgrenska i Göteborg för specialistvård, säger Lars Hillerström, regionens finanschef.

Det råder politisk enighet om att det finns behov av en ny ambulanshelikopter. Regionstyrelsen har ställt sig bakom förslaget och regionfullmäktige fattar beslut sista januari.

Reservhelikopter tillkom förra året

Den ambulanshelikopter det här handlar om ska inte blandas ihop med den reservhelikopter som tillkom för snart ett år sedan. Den ägs gemensamt av landstingen i Västra Götaland, Värmland, Dalarna och Uppsala som är medlemmar i Svensk Luftambulans.

Reservhelikoptern utför uppdrag i alla fyra länen och hyrs in vid behov av respektive landsting.

Den nya ambulanshelikoptern kommer precis som i dag bara ha Västra Götaland som upptagningsområde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.