Göteborgsforskaren Michael Schölls bilder har gett ny information Foto: SVT

Ny bildteknik avslöjar tecken på Alzheimers

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning om Alzheimers sjukdom har gett en helt ny bild av sjukdomen. I en amerikansk studie med svensk medverkan har för första gången viktiga förändringar i hjärnan kartlagts på bild hos friska människor. De nya rönen presenteras i en vetenskaplig artikel.

Jakten på bromsmediciner mot Alzheimers sjukdom går vidare. Allt mer pekar på att svaren står att finna redan tidigt i livet. Hjärnforskaren Michael Schöll vid Sahlgrenska akademin har i samarbete med University of California i Berkeley, USA tagit fram helt nya rön.

Med PET-scanning har man kartlagt så kallat tau-protein i i hjärnorna hos både sjuka och friska människor, från 20 till 90 år gamla. För första gången kan man se i bild hur tau-proteinet sprider sig i hjärnan med åldern.

Tidiga tecken

– Man har vetat att ansamlingar av det här proteinet är viktigt. Nu kan vi se i den levande hjärnan, även innan folk utvecklar några symptom, vart det här proteinet ansamlas, säger hjärnforskaren Michael Schöll vid Sahlgrenska akademin.

Tau-protein är ett av två proteiner som tros vara avgörande för utvecklingen av Alzheimers sjukdom. Forskarna kan nu mäta exakta ansamlingar av proteinet både i minnescentra och kognitiva centra i hjärnan. Något som kan vara avgörande för vad läkemedelsforskningen ska rikta in sig på.

– Industrin har varit inriktad på det andra proteinet, amyloid. Nu börjar de få upp ögonen för att det kan vara tau som är viktigt också, säger Michael Schöll.

Resultaten presenterades på onsdagen i den vetenskapliga tidsskriften Neuron. Ledare för studien är den amerikanske professorn William Jagust vid UC Berkeley. 53 personer har deltagit.

Ny dimension

Det är faktiskt den första studien som kartlagt tau-proteinets förändringar hos levande människor i detalj och graderat dem. Tidigare forskning har fått göras på avlidna Alzheimers-patienter. Vid annan forskning vid Sahlgrenska akademin har man mätt de viktiga proteinerna genom spinalvätskan. Den nya metoden med PET-kameror tillför ytterligare en dimension.

Förhoppningen är att man i tidigare skede ska kunna ge patienter besked om risken för Alzheimers.

– Bildgivande metoder som PET kommer nog leda till att vi kan ge en mycket tidigare diagnos, säger Michael Schöll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.