Ny fritidsklubb ska stoppa unga från brott

Publicerad

Café, dans och samtal. Så ska den nya fritidsklubben i Frölunda se till att barn och unga inte hamnar snett.

– Det är viktigt att börja tidigt. Det är lättare att forma yngre barn än äldre. Och vi ser att de äldre ungdomarna använder de yngre som springpojkar, säger Niclas Tidblom.

Under onsdagen invigdes den nya fritidsklubben Linden i Frölunda. På plats var uppspelta barn och unga, föräldrar och personal.

– Det känns jättekul för Linden är öppet för alla. Jag tror nya personer kommer hit och då kan man få nya vänner, säger 11-åriga Adara Hamberg som är en av de som klippte bandet.

– Jag ser framemot att jobba i caféet och ha kul med mina vänner, säger 10-åriga Ali Öney.

De unga har fått bestämma

Fritidsklubben är en del av Positivparken som den kallas, och där finns flera verksamheter som tillsammans ska skapa en mötesplats för alla i Frölunda.

– Vi vill ha fokus på barnet och de har varit med i att skapa fritidsklubben. De har valt färg och mönster till väggarna och fått bestämma vilka aktiviteter de vill ha, säger Niclas Tidblom som är en av fritidsklubbens ansvariga.

Klubben som tagit tre månader att få iordning vänder sig till de mellan 10 och 12 år.

Stoppa unga från att begå brott

Fritidsklubben är nu mitt uppe i en hbtq-certifiering som RFSL håller. Och bland personalen finns flera kompetenser.

– Vi utbildar oss nu. Och vi har många olika intressen i arbetsgruppen. Några är intresserade av idrott och film. Vi har en socionom som är grym på att måla och vi har en person som är duktig på samtalet med ungdomar, säger Niclas Tidblom.

Kan en fritidsklubb leda till att unga inte hamnar i stökigheter?

– Det gäller att börja tidigt. Det är lättare att forma yngre barn än äldre. Vi har sett 11-åringar som redan börjat snatta. Och vi ser äldre ungdomar som använder de yngre som springpojkar. Det vill vi försöka bryta. Vi jobbar både med mellanstadiet och högstadiet och har ett samarbete med socialtjänsten, polisen och skolan.

Fritidsklubben Linden

* Ligger nära Frölundaskolan och kommer ha öppet vardagar, förutom tisdagar, på eftermiddagarna.

* Alla mellan 10 och 12 år är välkomna.

* Fritidsklubben är den tredje i stadsdelen och en del av Positivparken som den kallas. Det är en satsning av stadsdelsförvaltningen där de vill skapa en central mötesplats i Frölunda för alla åldrar. Andra verksamheter i anslutning till fritidsklubben är 1200 kvadrat, Frölunda kulturhus, Frivilligcentralen M43 och Positivet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.