Foto: SVT

Ny metod ska hitta skadade hovar

Uppdaterad
Publicerad

Kan man genom värmesensorer avgöra om en hov är skadad eller inte? Just nu pågår ett forskningsarbete på Chalmers och Göteborgs universitet som söker svaret på frågan. 15 hästar på polisrytteriet har ställt upp för forskningen.

Idag är det Viggo, 11 år, som ska undersökas. Han står tålmodigt still och väntar på att Jennie Sköld ska sätta utrustningen på plats.

Kablar sätts fast både på hoven och upp runt magen. Avancerade värmesensorer ska förhoppningsvis bidra till att man kan upptäcka sprickor och skador som inte går att se med röntgen eller ultraljud.

– Jag hoppas att det ska kunna bli ett hjälpmedel för veterinärer och hovslagare som tar vid där andra metoder inte räcker till, förklarar Jennie Sköld.

Mäter temperaturer i timmar

Under hösten har 15 polishästar i Göteborg varit med i forskningsprojektet som har pågått i flera, men som nu även blivit Jennie Skölds masterexamensarbete i teknisk fysik efter att hon fick höra om projektet.

Hon har ägnat många timmar åt att undersöka hästarnas hovar och mäta temperaturer som hon fört in i olika diagram.

– Jag har själv ett hästintresse och tycker att det är roligt att vara med som en del i ett större forskningsprojekt, säger hon.

Har väntat

Till sin hjälp har hon haft både veterinär och hovslagare på plats. Björn Berg är den som skor hästarna på polisrytteriet och han har väntat på det här länge.

– Jag har önskat att det förekommit mer forskning på hovar. Mycket av vårt arbete är baserat på beprövad erfarenhet, men det räcker inte alltid. Vetenskapen måste till också, säger han.

Inom fem år hoppas forskarna att det ska finnas en färdig produkt som kan användas på hästarnas hovar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.