Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Trygga vuxna behövs” – hör Niklas Thunman berätta om rapporten och varför det är viktigt. Foto: SVT, Annika Byrde/TT

Ny rapport: Fritidsledare bakbundna när extremister rekryterar unga på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Personal som arbetar med unga i Göteborg tillåts inte använda de sociala medier där de unga finns, något som kan ge allvarliga konsekvenser. Det slår en ny rapport av Göteborgs stad fast.

– Det är mycket lättare i dag att sugas in i extrema åsikter som ung på nätet och vi ser att fritidsledare i dag inte har möjlighet att fånga upp dem, säger Niklas Thunman, projektledare för projektet “Unga på nätet”.

Göteborg stads anställda fritidsledare får inte använda de sociala kanaler där de unga ofta hänger. Dessutom saknar staden strategier i arbetet enligt en ny rapport från Göteborg stad som pekar på flera faktorer som riskerar utsätta unga för fara.

Frustrerade fritidsledare

Fritidsgården Radar i Kortedala tycker själva att reglerna för hur man får exponera ungdomar på sociala medier är förståeliga i och med GDPR, men det skapar problem när de inte får lägga ut content i kanaler som används av ungdomar.

– Att finnas online är otroligt viktigt och vi behöver göra mer för att kunna nå ut till ungdomar som inte kommit in i ett socialt umgänge lika naturligt som andra gör, säger fritidsledaren Obed Chavez Cuero.

Frustrationen av att inte kunna vara på olika plattformar online är en bild som delas av flera andra verksamheter i Nordost, som jobbar med barn och unga.

Kartlagt mötesplatserna

Under ett års tid har Niklas Thunman kartlagt och undersökt unga mötesplatsers digitala möjligheter i nordöstra Göteborg. Efter projektet ser han nu ett behov av staden att rekrytera en digital ungdomskoordinator.

– Det är för att öka tillgängligheten av unga mötesplatser, vi ser att trygga vuxna behövs, säger Niklas Thunman, projektledare för projektet “unga på nätet”.

I klippet ovan kan du höra mer om varför vuxna behövs på nätet.

Rapporten ”unga på nätet”

  • Kartläggningen och undersökningen utfördes av socialförvaltningen Nordost genom en projektledare under 2023.
  • Syftet med projektet var att kartlägga och definiera unga mötesplatsers uppdrag på nätet. På så vis skulle projektet utforska unga mötesplatsers digitala möjligheter och utveckla verksamheternas närvaro online.
  • Tillsammans med en arbetsgrupp bestående av 8 fritidsledare och ungdomskonsultenter skapades bland annat gaming-kvällar, temakvällar och en kodningskurs för att undersöka de digitala möjligheterna för unga och vuxna.

Källa: Projektrapport ”Unga på nätet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.