Kommunalrådet i Vänersborg vill stoppa nytt flyktingboende. Foto: SVT

Kommunalråd vill stoppa flyktingströmmen

Uppdaterad
Publicerad

I Vänersborg finns Sveriges största flyktingboende. Att ytterligare två boenden ska öppna med plats för 400 flyktingar har fått kommunalrådet Marie Dahlin (S) att kräva ett stopp på flyktingströmmen till Vänersborg.

– Det finns inte lärare, inte förskolepersonal. Dom behöver sjukvård. Det är ett väldigt tryck så vi känner att vi börjar närma oss ett maxtak, säger Marie Dahlin (S).

Restad gård i Vänersborg är med sina 1 400 platser landets största asylboende. Och i dagarna fick kommunledningen plötsligt besked om att två nya boenden har öppnat. Det ena är Vargöns camping med 59 platser. Det andra är Ursands camping där man förbereder sig på att ta emot drygt 300 asylsökande. Men Marie Dahlin menar att det är ett avtalsbrott eftersom kommunen har arrenderat ut marken för campingverksamhet.

#flykt

Delade meningar

– Jag känner verkligen i hjärtat för dom här månniskorna som är på flykt och vi måste verkligen ställa upp och jag kommer inte att göra någonting åt dom som har kommit redan men dom 200 som är aviserade till på Ursands är inte enligt avtal. Det finns inte faciliteter för att kunna köra året runt, säger hon.

På Ursands camping är tongångarna annorlunda. Platschefen Daniel Aronsson fick för bara några dagar sedan förfrågan från Migrationsverket om att ta emot 107 flyktingar och sade ja.

– I dag bor dom i gymnasitiksalar och det finns regeringsförslag på att dom ska vara i tältläger. När jag står med en stygby med trettio stugor som är vinterisolerade som står tomma under vinterhalvåret så kan inte jag med gott samvete säga att nej här får ingen komma in. Men självklart är det en ekonomisk aspekt  också. Vi tjänar pengar på det här, säger han.

Daniel Aronsson säger samtidigt att han vill komma överens med kommunen och diskuera om man ska ta emot ytterligare 200 personer.

Migrationsverket slår ifrån sig

Att inte kommunledningen fick veta någonting förrän drygt hundra flyktingar hade anlänt till Vänersborg för några dagar sedan menar man på Migrationsverket inte är konstigt.

– Vårt mål är att informera berörda komuner via mejl eller brev innan ett boenden öppnar. Men just nu kommer 9 000 flyktingar till Sverige varje dag. Det är en extrem situatiation och vi arbetar timme för timme med att få fram bostäder, säger Jonathan Kvist, enhetschef vid Migrationsverket i Vänersborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet