Foto: SVT

Nya bullerskydd för sju miljoner

Uppdaterad
Publicerad

I februari sköts hundratals bullerskydd sönder längs E45 i Nol. Trafikverket sätter i oktober upp nya bullerskydd, till en totalkostnad på närmare sju miljoner kronor.

Det var ungefär 250 bullerskydd längs den nya E45:an mellan Trollhättan och Göteborg som förstördes i början av februari. De boende i närheten var upprörda dels över förstörelsen men också över att boendemiljön drastiskt försämrades när buller från motorväg och järnväg inte längre dämpades.

– Det låter ju mycket. Man hör ju tåget och bilarna mycket, mycket mer nu än vad det lät innan, säger Dan Svensson som bor ett stenkast från E45:an.

Det var bättre innan bullerskydden förstördes?

– Absolut.

Två män åtalade

Trots mängden vandaliserade bullerskydd saknades det vittnen som kunde peka ut förövarna. Men så hände något fyra dagar efter förstörelsen som ledde polisen på rätt spår.

Två män i 20-års åldern misshandlade en man utanför Varberg. Misshandeln beskrivs av åklagaren som hänsynslös. Männen ska ha skjutit ett 30-tal skott med luftpistol mot en mans huvud och kropp. Ett flertal kulor fastnade i kroppen. Enligt åklagaren Jon Lindahl ledde den grova misshandeln till att några vittnen trädde fram. De pekade ut de två unga männen som skyldiga till att ha skjutit sönder bullerskydden.

I juni och juli la åklagaren fram åtal mot männen. De åtalas dels för misshandeln utanför Varberg som de båda erkänner. Sedan åtalas de för grov skadegörelse genom att med någon form av skjutvapen ha förstört minst 120 bullerskydd längs E45:an. Den ena av männen erkänner att han skjutit sönder fyra rutor och att hans kompis skjutit sönder ett mindre antal, något som kompisen förnekar.

De båda männen är också åtalade för att skjutit sönder rutor i ett flertal busskurer samt att ha skjutit sönder bakrutorna på två bussar.

– Jag hoppas att de får sitt straff de som har gjort det. Det är det viktigaste, för pengarna rinner ut på onödiga saker, säger Mariana Lundin som bor nära E45:an.

I november startar rättegången mot de båda männen i Varbergs tingsrätt. Den beräknas hålla på i tre dagar.

Kostnad: sju miljoner

Trafikverket räknar med att det kommer att kosta närmare sju miljoner kronor att sätta upp nya bullerskydd. Trots att de boende störs av bullret så har bytet av rutor försenats på grund av en överklagan.

– Vi hade problem med upphandlingen. Vi gjorde en förenklad upphandling som vi senare fick överklagad till förvaltningsrätten och då tar det sin lilla tid, säger Morgan Wester, projektledare på Trafikverket.

Förvaltningsrätten avslog överklagan så i oktober kunde arbetet börja med att sätta upp nya bullerskydd. De bullerskydden är inte av glas utan av polykarbonat. Ett material som är nästintill okrossbart men lite dyrare än glas.

350 rutor ska bytas

Sammanlagt ska drygt 350 rutor bytas. Alla är inte sönderskjutna i februari utan en del kan ha gått sönder av bland annat stenskott. Men efter sommaren upptäcktes återigen att någon eller några skjutit sönder ett flertal bullerskydd.

– Fruktansvärda pengar som går att lägga på vård, skola och omsorg. Det borde inte behövas läggas på sånt. De borde betala det själva, säger Mariana Lundin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.