Budgetförslaget för Västra Götalandregionen 2016 Foto: Martin Nilsson

Nytt budgetförslag för regionen

Uppdaterad
Publicerad

Satsningar på vård, kollektivtrafik, kultur och miljöarbete ligger fast och förstärks. Det skriver den grönblå majoriteten i sin första stora gemensamma budget för Västra Götalandsregionen.

Mer pengar till vården och en kvarts miljard till psykiatri och kollektivtrafiken. Det är vad den grönblåa majoriteten själva lyfter fram i sitt förslag till ny budget för Västra Götalandsregionen.

– Efter flera år av politisk stagnation behövdes ett omtag för att möta de utmaningar som Västra Götalandsregionen står inför. Det kräver långsiktiga satsningar, men också ett gediget enträget arbete för att komma till rätta med de strukturella problemen inom sjukvården, skriver Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Man vill satsa en kvarts miljard kronor på kollektivtrafik för att utveckla Västsveriges potential och för att binda ihop Västra Götaland med Skandinavien och övriga Europa.

– Vi ser med oro en ökad segregation, matchningsproblem på arbetsmarknaden och att skillnaderna i livsvillkor ökar. Vi tror på beslutsmandat nära invånarna, därför vill vi verka för att Västra Götalandsregionen får ett utökat ansvar för arbetsmarknads- politiken, kommenterar Birgitta Losman (MP), regionråd i ett pressmeddelande.

När det gäller sjukvården vill man för 2016 och 2017 satsa 650 miljoner kronor till hälso- och sjukvården.

– Detta är en viktig satsning för att vi ska klara målet om en sammanhållen och tillgänglig hälso- och sjukvård, säger Jonas Andersson (FP), regionråd i pressmeddelandet.

Till psykiatrin tillför man ytterligare 75 miljoner kronor för 2016 och lika mycket till 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.