Kontot lägger ut kränkande bilder och kommentarer på unga

Nytt Instagramkonto kränker unga

Uppdaterad
Publicerad

Ett kränkande Instagramkonto har anmälts tre gånger de senaste dagarna.

Sedan i söndags har polisen i Göteborg tagit emot tre anmälningar av ett kränkande Instagramkonto. Den första var anonym, utan målsägare, och betraktas därför mer som ett tips. Under måndagen inkom ytterligare två anmälningar, den här gången med målsägande. De är båda två flickor under 18 år.

– Vi följer det nogsamt eftersom vi har med oss den förra, tråkiga händelsen i bakhuvudet, säger Birgitta Dellenhed, chef för polisens ungdomsavdelning.

Instagrammålet i Göteborg

Enligt polisen har kontot släckts ner flera gånger för att sedan startas upp igen. Det har dessutom bytt namn. Det gör att kontot blir svårare att följa och antalet personer som följer det varierar. Enligt skärmdumpar som sprids i sociala medier har kontot haft åtminstone runt 2000 följare, men i skrivande stund är siffran under tio.

– För att det ska räknas som förtal behövs det att kontot har många följare, säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

Polisen har inlett en förundersökning och kommer att höra båda målsägande. Polisen uppmanar alla som känner sig kränkta att ta skärmdumpar för att bevara det som sker på kontot.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Instagrammålet i Göteborg

Mer i ämnet