Foto: SVT

Boende: ”Jag blir illamående”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är kränkande och jag blir upprörd och illamående. Detta är oacceptabelt, säger Abdiaziz Gerare, boende hos Gårdstensbostäder

Abdiaziz Gerare har bott hos kommunala Gårdstensbostäder ända sedan bolaget startades för 16 år sedan. Han blir överraskad och chockad  när Västnytt avslöjar hur hans hyresvärd i över tio år registrerat hyresgästers sjukdomar och etnicitet.

– Jag har bott 27 år i Sverige och jag har aldrig hört något liknande. Det är sjukt att ett bostadsbolag sorterar människors sjukdomar.

Bostadsbolagen kartlägger hyresgäster

Har aldrig fått någon information

Han har svårt att förstå varför Gårdstensbostäder skrivit ner vilket land hyresgäster kommer ifrån och när de reser till sitt hemland. Och varför de anser att det är relevant i ärenden som rör olovlig andrahandsuthyrning.

– Det är skitsnack. Det är bara ett försvar. Det är upp till svenska befolkningen om man anser att det är en godkänd ursäkt.

Han är själv hjärtsjuk och har somalisk bakgrund. Exakt den typen av uppgifter som Gårdstensbostäder antecknat i sitt register.

– Detta påverkar mig kraftigt. Både det psykiska och moraliska i att bo i området.

Trots att han bott hos Gårdstensbostäder under hela tiden som bolaget registrerat, så har han aldrig hört talats om detta. 

– Nej, inte förrän nu.

Borde de ha informerat er?

– Ja, de borde ha sagt. Jag skulle ställa frågan varför de vill veta.

Fakta

Kontakta Västnytts reporter

Vet du mer om registreringen av hyresgäster? Kanske har du själv begärt ut vad det står om just dig? Kontakta Västnytts reporter Samir Bezzazi.

samir.bezzazi@svt.se

@samirbezzazi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsbolagen kartlägger hyresgäster

Mer i ämnet