Foto: SVT

Frågor om vårt väder

Uppdaterad
Publicerad

På Västnytt får vi många telefonsamtal och mail som handlar om väderkartan. Här får du svar på några av dina funderingar.

Framför allt är det frågor om det här med vilka orter som står med på kartan. Många tittare tycker att det vore bra marknadsföring för den egna orten att synas på väderkartan i tv. Men vad tycker meteorologerna om det? Vi frågade Jannicke Geitskaret som ofta presenterar vädret i de regionala nyhetsprogrammen.

– Jag tycker inte alls att det är bra och vi kan inte ställa upp på det. Det ingår inte i vårt uppdrag. Vi ska presentera väder och det kommer alltid i första hand. Sen, vilka orter som finns med på kartan spelar ingen roll för oss. Det är bara till för att tittare ska kunna orientera sig. Vädret kommer alltid först.

Framför allt är det många Kungsbackabor som hör av sig till Västnytt och undrar varför inte Kungsbacka finns med på kartan. Det är i alla fall länets näst största stad. Borde det inte synas på kartan?

– Det är bara en tillfällighet att inte Kungsbacka är med, säger Jannicke Geitskaret. Vi har tittat på om vi skulle kunna lägga till Kungsbacka men kommit fram till att det inte skulle tillföra något till väderprognosen eller orienteringen för den skull. Det ligger helt enkelt för nära Göteborg och vädret är ganska likt.

Sen har vi det här med Ulricehamn. Här finns det de som menar att det alltid ligger ett moln över Ulricehamn. Kan det stämma?

– Nej, så är det faktiskt inte, säger Jannicke Getiskaret. Nu är det så att alla vädersymboler har fasta platser på kartan. Och en vädersymbol ligger precis vid Ulricehamn. Det är ju inte alltid det är ett moln. Det beror ju helt på vad det ska bli för väder. Det kan vara en sol, det kan vara en regnskur. Om jag bodde i Ulricehamn skulle jag bli väldigt glad över att ha en symbol just där för då är det ju inte svårt att veta vad det ska bli för väder.

Nyfiken på att se hur våra meterologer ser ut?

Här är de! Våra meteorologer

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.