Lennart Forsberg, socialchef vid Stiftelsen Göteborgs kyrkliga stadsmission. Foto: SVT

Ökat tryck på Stadsmissionen

Publicerad

I 20 år har Göteborgs kyrkliga stadsmission hjälpt utsatta människor i S:t Johanneskyrkan. Men samtidigt som jubileumsfirandet pågår ser de ansvariga med oro på framtiden.

Tre olika jubileer firas samtidigt i år i S:t Johanneskyrkan på Masthugget i Göteborg. Det är 150 år sedan kyrkan byggdes, 15 år sedan Johanneskören drog igång och Göteborgs kyrkliga stadsmission har hjälp utsatta människor i kyrkan i 20 år.

Bakom firandet av stadsmissionens verksamhet i kyrkan finns dock en annan sida. I den bästa av världar hade stadsmissionens gärningar inte behövts. Då hade alla haft tak över huvudet, mat på bordet och en meningsfull vardag, fritt från missbruk med vänner och gemenskap.

I stället ser man hur behoven växer.

– Tidigare har vi haft mellan 100 och 200 besökare i kyrkan en vanlig dag men nu har vi långt över 200 varje dag så vi ser ett kraftigt ökat tryck här, säger Lennart Forsberg som är socialchef vid Stiftelsen Göteborgs kyrkliga stadsmission.

Nya grupper

Ökningen har blivit tydlig det senaste året och beror på flera faktorer. Dels ser man fler invandrare som fått avslag på sin asylansökan och som behöver mat och någonstans att sova. Men framförallt beror ökningen på att nya grupper kommer till kyrkan. Människor som inte lever i hemlöshet eller har missbruksproblematik men som lever i olika former av utanförskap och som behöver råd stöd och gemenskap.

– Det finns nog flera orsaker men vi ser att vi lever i en allt mer delad stad där ojämlikheten vidgas och de som redan hade det svårt får det lite svårare, säger Lennart Forsberg.

– Men vi ser också att socialtjänsten är under hårt tryck och att många vänder sig till oss för att de inte får kontakt med socialtjänsten.

Idag räcker resurserna men inom stadsmissionen är man oroad för framtiden om utvecklingen fortsätter.

– Fortsätter den här ökningen så kommer vi hamna i en situation där vi kanske inte längre räcker till. Kommer vi att behöva göra val? Det är väl det vi är mest rädda för. Måste vi välja vilka kan hjälpa och inte hjälpa?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.