Oklart styre i Alingsås rådhus Foto: SVT

Oklart styre i Alingsås

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av SD har alliansen i Alingsås röstat fram sin egen budget, trots att det är de rödgröna som sedan valet innehar makten i Alingsås.

– Jag ser ingen möjlighet att sitt kvar som ks-ordförande, säger Joakim Järrebring (S).

Under hela torsdagen har partierna i Alingsås suttit i krismöten för att försöka lösa den ovanliga situation som uppstått i och med att alliansen fått stöd av Sverigedemokraterna för att rösta fram sin egen budget, trots att de är i opposition.

– Man sökte aktivt stöd från SD för att få igenom sin budget och är också väldigt glada över att man fick igenom sin budget, men vill man vara seriös måste man också ta ansvar för budgeten efter budgetomröstningen och det svaret är de skyldiga, säger Joakim Järrebring (S), kommunstyrelsens ordförande i Alingsås till SVT Nyheter Väst.

– Nu tycker jag att det är upp till Daniel Filipsson (M) som oppositionsråd att presentera ett stabilare styre än det som jag representerar.

SD vågmästare

Eftersom socialdemokraterna blev det största partiet i förra valet har man bildat ett minoritetsstyre tillsammans med miljöpartiet och vänsterpartiet, men man har ingen egen majoritet. De rödgröna partierna, S, MP och V, har 25 mandat mot alliansens 22. Sverigedemokraterna, SD, har en vågmästarställning med sina fyra mandat.

Normalt sett brukar oppositionspartierna göra var sin budget, var sin skuggbudget, men i Alingsås har alliansen utmanat det rödgröna styret genom att lägga en gemensam budget.

På kommunfullmäktiges möte i onsdags röstade SD på alliansens budget, som alltså vann omröstningen med 26-25.

Vill inte sitta kvar

– Det är direkt oansvarigt att lägga fram en gemensam budget om man inte har en plan för hur man ska bilda ett större och stabilare styre. Vi har idag majoritetet i ett par nämnder, i alla nämnders arbetsutskott och i de kommunala bolagen så alliansens möjlighet att få genomslag för sin politik är ju liten, säger Joakim Järrebring (S).

Hur ställer du dig till att sitta kvar som ks-ordförande om alliansens budget ligger fast?

– Jag ser ingen möjlighet sitta kvar som ks-ordförande med den nu liggande antagna alliansbudgeten, säger Joakim Järrebring (S).

Alliansen beredd ta över

Om de rödgröna bestämmer sig för att lämna den politiska ledningen är alliansen beredd att utse ny ks-ordförande och ta över styret i Alingsås.

– Vi i alliansen är beredda att axla det politiska ansvaret om kommunen står utan politisk ledning, säger Daniel Filipsson (M).

Det var tack vare SD som er budget röstades igenom, kommer ni att fortsätta att regera med SD:s stöd?

– Vi har inget samarbete med SD och vilket parti som helst är välkommet att rösta på våra förslag, säger Daniel Filipsson (M).

Du är inte rädd för att SD kommer att ställa krav på er för att fortsätta att stödja alliansens politik?

– Nej, jag tror de är nöjda med att alingsåsarna slipper skattehöjningen på 40 öre som de rödgröna ville få igenom, säger Daniel Filipsson (M).

Under torsdagskvällen sammanträder miljöpartiet och under fredagen kommer de rödgröna att lämna ett gemensamt besked om hur de kommer att agera, om de kommer att fortsätta att styra eller om de lämnar över ledningen till alliansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.