För Tommy Matsvik väntar ett svårt uppdrag i höst Foto: SVT

Om det krävs kommer han borda piratbåtarna

Uppdaterad
Publicerad

Om några dagar åker han för andra gången till vattnen utanför Somalias kust. Tommy Matsvik, som tillhör den del av amfibieregementet som finns i Göteborg, har uppdraget som bordningsoperatör.

Sjögång, fuktigt och hög värme. På avstånd syns en mindre fiskebåt. Ombord finns pirater som har försökt att kapa flera större fartyg. Vid en sådan situation skulle det kunna bli Tommy Matsviks uppgift att ta sig ombord på fiskebåten tillsammans med andra soldater.

LÄS MER: Det här är amfibiestyrkans uppdrag i Somalia

Tidigare uppdrag

Han har redan varit iväg på ett utlandsuppdrag med samma arbetsuppgifter på samma ställe. Det är två år sedan och då hände inga allvarligare incidenter. Nu har piratattackerna ökat igen och det är inte säkert att det blir lika lugna månader i höst.

– Jag är inte nervös, vi är väl tränade inför vad vi ska göra och har med oss vår egen utrustning. Men det klart att när det närmar sig kan det komma resfeber, säger han samtidigt som han guidar runt ombord på den stridsbåt 90 som är en av två fartyg som kommer följa med på uppdraget.

Varma arbetsdagar

Det är lågt i tak ombord och framme ligger en skottsäker väst och hjälm. Med mycket utrustning på och värmebölja är en viktig sak att dricka och fortsätta vara skärpt trots långa pass.

– Det är en sak jag tar med mig från förra gången och det är hur viktigt det är att tänka till och inte få vätskebrist när man jobbar i ett så varmt klimat, säger Tommy Matsvik. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.