Foto: Räddningstjänsten

Omfattande brand i kedjehus

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan två under natten till måndagen kom larmet om en brand i två kedjehus i Lilla Edet. Enligt polisen har branden troligen startat i ett garage och sedan spridit sig.

02.17 fick polisen larmet via räddningstjänsten om en brand i en villa i Lilla Edet. Branden spred sig sedan vidare till grannhuset.

– Troligen startade det i ett garage, och spred sig i parhuset. Vi lämnade strax före klockan fyra på morgonen men räddningstjänsten är fortfarande på plats, säger Rickard Sassenberg, gruppchef på polisen i Västra Götaland till SVT Nyheter Väst vid 05.15 på måndagsmorgonen.

Enligt polisen är branden omfattande, båda fastigheterna ska ha brunnit ned till grunden.

– De är totalförstörda. Det ena huset har brunnit ned till grunden och på det andra är det bara en gavel och en långsida kvar, säger styrkeledare vid räddningstjänsten till GP.

Läs också: Anita räddade sina grannar ur brinnande huset

Den kraftiga branden väckte flera grannar.

– Jag vaknade 02.13 och tänkte: ”vem i helvete skjuter fyrverkerier här utanför mitt i natten”, säger en granne till SVT Nyheter Väst.

– Polis gick runt och väckte folk i närliggande fastigheter men enligt de uppgifter vi har fått behövde ingen evakueras, säger Jenny Widén, informatör vid polisen region Väst, till TT.

En person till sjukhus

Strax före klockan åtta på morgonen var branden i det närmaste släckt.

– Det ryker kraftigt fortfarande. Det är svårt att komma åt, vi släcker på distans och kyler ner, men det blir mycket rökutveckling, säger Tony Nylander, räddningsledare på plats.

Enligt uppgifter till räddningstjänsten ska en person ha skadats i branden.

– Jag fick information när jag kom att personen i första huset fick rökskador, han hade andats rök, och fick åka iväg till sjukhuset, säger Tony Nylander.

Barnfamilj lyckades fly lågorna

Enligt uppgifter till SVT befann sig en barnfamilj i det andra huset. De lyckades ta sig därifrån.

– Den här barnfamiljen som bodde där kom ut. Det var en granne som var och bankade och fick upp dem. Hon kunde inte sova och satt i sitt kök och la patiens när hon såg att det började brinna, säger en granne till SVT Nyheter Väst.

Boende i området gick omkring och väckte grannarna för att varna för att elden kunde sprida sig.

Polisen har spärrat av området och kommer att påbörja teknisk undersökning efter att branden släckts.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.