En 8-åring dog. Men skolpersonal som inte anmäler missförhållanden kan inte dömas Foto: SVT

Omöjligt att döma skolpersonal för tjänstefel

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har den senaste tiden drabbats av flera fall där personal inom skolvärlden inte anmält till socialtjänsten när barn farit illa. Men en unik dom i hovrätten gör det nu omöjligt att döma förskollärare och lärare som struntat i att anmäla missförhållanden.

– Det är inte alls bra. Man måste skydda barnen, säger Lena Bjugård Bränfäldt, socialchef i Skara till SVT med anledning av domen i hovrätten.

• En rektor i Karlskrona anmälde inte till socialtjänsten när han fick reda på att en nu avliden 8-åring flicka hade det svårt hemma.

• En förskolelärare i Skara anmälde inte att en 4-årig flicka berättat för henne om pappans misshandel.

Fallen har fått stor uppmärksamhet under våren. Vad som inte fått medial uppmärksamhet alls är en vägledande dom i hovrätten i Skåne som i nuläget gör det omöjligt att döma någon av dem för tjänstefel.

Inom de närmste veckorna ska Högsta domstolen besluta om domen ska ges prövningstillstånd.

– Nu har vi ju sett två olika tragiska fall här på kort tid och det är klart att det är bra då om högsta domstolen kunde ge oss den här vägledning, säger My Hedström, byråchef på Riksåklagarens kansli, som har överklagat domen till Högsta domstolen.

Väntade nio dagar på att anmäla övergrepp

Bakgrunden i målet är en händelse på en förskola i Malmö sommaren 2012. En pappa kom till förskolan och berättade för en föreståndare att hans dotter hade sagt hemma att en barnskötare på förskolan hade visat sitt kön för henne. Föreståndaren väntade i nio dagar innan hon anmälde det hon fått reda på till socialtjänsten. Under den tiden hann ytterligare ett barn bli utsatt för övergrepp av barnskötaren.

Barnskötaren dömdes sedan till drygt fyra års fängelse för bland annat våldtäkt mot barn.

Åklagaren i målet valde att åtala föreståndaren för förskolan för tjänstefel, eftersom hon hade brutit mot socialtjänstlagen när hon inte anmälde misstankarna till socialtjänsten direkt.

Ingen myndighetsutövning – inget tjänstefel

Socialtjänstlagen är glasklar, vid första misstanke om att ett barn far illa är skolans personal skyldiga att anmäla till socialtjänsten. Det är sedan upp till socialtjänsten att göra en vidare utredning.

Men hovrätten friade föreståndaren i Malmö. Och domen får stora konsekvenser.

– Som jag förstår hovrättens resonemang så står inte anmälningsskyldigheten i samband med myndighetsutövning så därför kan man då inte dömas för tjänstefel om man bryter mot den här anmälningsskyldigheten, säger My Hedström, byråchef på riksåklagarens kansli, till SVT Västnytt.

Brottet tjänstefel eller grovt tjänstefel som kan ge upp till sex års fängelse är kopplat till myndighetsutövning. Hovrättsdomen i Skåne slår fast att personal inom skolan och förskolan inte ägnar sig åt myndighetsutövning och då kan ingen inom skolan dömas, även om man bryter mot socialtjänstlagen.

Uddlös lag

I både Karlskronafallet och i Skara kände personal i skolan och förskolan till att barnen hade det svårt hemma. Men ingen anmälde till socialtjänsten.

Det finns en socialtjänstlag som är tvingande?

– Ja, säger My Hedström.

Men om du bryter mot den om du jobbar i förskolan och skolans värld så riskerar du inget straff egentligen?

– Nej. Enligt den här hovrättsdomen, riskerar man inte det, säger My Hedström.

I både Karlskrona och Skara har diskussionen varit stor efter de två uppmärksammade fallen. Och de oroar sig över konsekvenserna av domen och vad som händer om inte Högsta domstolen ger prövningstillstånd och ändrar hovrättens dom.

– Klart det kan få väldigt allvarliga konsekvenser om man inte tar det här uppdraget att anmäla på allvar. Så det är inte alls bra. Men jag tror inte man kommer att låta en sådan dom vara oemotsagd och jag tror att den kommer att påverkas på andra plan, politiskt till exempel, jag kan inte tänka mig annat. Man måste skydda barnen, säger Lena Bjugård Bränfäldt, socialchef i Skara, till SVT Västnytt.

Kan bli en fråga om lagändring

My Hedström hoppas att Högsta domstolen ger prövningstillstånd, om inte tror hon att vi kommer att få se en lagändring.

– Om det inte går att döma för tjänstefel när man bryter mot en sådan viktig lag som socialtjänstlagen kanske man måste se över socialtjänstlagen och skriva in en straffbestämmelse där, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.