Foto: SVT

Rykten inför årsdagen skapar oro

Uppdaterad
Publicerad

Ryktesspridning på sociala medier har rört upp känslor och skapat oro bland allmänhet, elever och skolpersonal i Trollhättan. Nu samarbetar kommunen med räddningstjänsten, polisen och vaktbolag för att manifestationen av årsdagen ska bli en säker tillställning.

Inför årsdagen för skolattacken i Trollhättan, som är under lördagen, har ryktesspridning på sociala medier skapat oro.

– Det handlar om rykten om hot om att saker ska hända på årsdagen. Elever och personal på skolor blir såklart jätteoroliga men det gäller även människor i Trollhättan i största allmänhet. Vi vet inte vem eller vilka som ligger bakom detta, säger Peter Asp, informationschef i Trollhättans stad.

Ingen större hotbild

Finns det en hotbild?

– Den bedömningen gör polisen men som det ser ut just nu finns ingen större hotbild.

Hur agerar ni med anledning av detta?

– Det beror på vad polisen säger men i nuläget har vi inte gjort några förändringar över huvud taget vad gäller planeringen inför manifestationen, säger Peter Asp.

Allas lika värde

Med anledning av årsdagen för attacken hålls en manifestation för mångfald och allas lika värde. Allmänheten bjuds in till ett fackeltåg under lördagen som ska gå från Lextorpskyrkan till skolan Kronan där en ceremoni ska hållas.

Enligt Trollhättans stads säkerhetschef Kristina Hedman, finns ett säkerhetspådrag kopplat till manifestationen.

– Vi kan aldrig gå in på vilka konkreta åtgärder det handlar om men vi på kommunen samarbetar tätt med polis, räddningstjänst och väktarbolag kring detta, säger Kristina Hedman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.