Kommunstyrelsen kan tänka sig köpa upp villor Foto: Orust kommun

Orust vill köpa villor

Uppdaterad
Publicerad

Orust kommun söker med ljus och lykta efter bostäder åt nyanlända som fått permanent uppehållstillstånd. Nu överväger man att köpa upp villor på ön.

I år ska Orust kommun ta emot 59 personer med permanent uppehållstillstånd. Detta enligt ett nytt avtal med Migrationsverket. Det är första gången man tar emot nyanlända, bortsett från mottagandet av ensamkommande barn som Orust haft sedan 2002.

Men bostadsbristen är stor. Lediga lägenheter finns inte.

– Vi förlitar oss på en stiftelse som äger alla hyresrätter. De har inga lediga, säger Kerstin Gadde (S), ordförande i kommunstyrelsen på Orust.

Letar hus

Nu har kommunstyrelsens arbetsutskott beslutat att utreda möjligheterna att köpa villor på ön för att ge bostad åt de nyanlända.

– Det är ett förslag bland många som dykt upp, säger Kerstin Gadde (S).

Först och främst vill man hitta fritidshusägare som kan tänka sig att hyra ut hus som ofta står tomma.

– Vi har ofantligt många fritidshus, runt 4 000 stycken. Hittar man någon som vill hyra ut är det en möjlighet, säger Kerstin Gadde (S).

Inga extra pengar

I övrigt äger kommunen några fastigheter som man kan tänka sig att använda till bostäder. Men de måste i så fall renoveras. Inga extra pengar är avsatta än för mottagandet av personer med permanenta uppehållstillstånd. Nu hoppas kommunen på besked om vilka personer det är som kommer att bosätta sig på Orust under året.

– Vi vet inte än om det är barnfamiljer eller ensamstående. Då kan ju behoven se olika ut, säger Kerstin Gratte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.