Foto: Wolfgang Schneider

Färgsprakande norrsken över Västsverige

Publicerad

Under natten kunde norrsken skådas på flera platser i landet, rapporterar flera medier. Wolfgang Schneider från Lidköping lyckades knäppa en bild på fenomenet.

– Det är helt otroligt hur det rör sig, gardinerna for fram och tillbaka, berättar han

Det färgsprakande fenomenet norrsken, aurora borealis, kommer av att solen kastar ut partiklar, främst energirika elektroner.

– Stora delar av landet har haft klart väder under den gångna natten och det är bra förutsättningar för att se norrsken, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI, till TT.

Wolfgang Schneider är en fotointresserad pensionär som visste att prognosen för norrsken var god under natten till onsdagen. Han satt beredd med kameran i högsta hugg och det blev full utdelning.

– Jag har aldrig sett ett så starkt norrksen så här långt söderut förut. Jag såg till och med rörelserna trots att jag var mitt inne stan bland gatlyktor och annat. Det var väldigt fint och fantastiskt att se hur det flammar fram och tillbaka över himlen, berättar han.

Den så kallade solvinden kolliderar med jordens magnetfält som i sin tur ändrar form. Elektronerna sugs in och accelererar mot polartrakterna där de på hög höjd kolliderar med luftens molekyler. Om de krockar med syre blir ljuset grönt, och om det är kväve blir det blått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.