I Göteborg överklagas det mer än i de flesta andra kommuner i Sverige. Foto: SVT

Överklaganden försenar bostadsbyggandet

Uppdaterad
Publicerad

Två tredjedelar av alla bostadsplaner i Göteborg överklagas men i stort sett ingen får rätt. Men alla överklaganden innebär ändå att bostadsbyggandet fördröjs i flera år.

– Det är klart att det är frustrerande, säger Gunnar Persson, chef Plan Stadsbyggnadskontoret i Göteborgs Stad.

Bostadsbristen är stor i många kommuner, men det är svårt att snabbt bygga nya bostäder. I Göteborg överklagas det mer än i de flesta andra kommuner i Sverige. Det finns många exempel på hur överklaganden har försenat byggandet av bostäder. I Johanneberg i centrala Göteborg har man precis börjat bygga drygt 150 lägenheter, men det har varit en lång resa. Redan 2010 antogs detaljplanen, men sedan har det varit en utdragen process med överklaganden. Först i november 2015 gavs startbesked för bygget. Det var då drygt fem år efter att detaljplanen blev klar.

– Det är klart att det är frustrerande. När vi börjar ett planarbete så har vi ofta ambitioner att det ska gå smidigt, säger Gunnar Persson, chef Plan Stadsbyggnadskontoret i Göteborgs Stad.

Få får rätt

I Sverige överklagades förra året i genomsnitt 22 procent av alla detaljplaner, men i Göteborg överklagades betydligt fler. 

– Siffran är ungefär en tredjedel för alla detaljplaner och två tredjedelar av alla bostadsplaner, säger Gunnar Persson.

Hur många av de som överklagar får rätt till slut?

– Väldigt få. I stort sett fick ingen rätt under 2015.

Kan man tycka att man överklagar lite i onödan, lite för ofta?

– Det kan man tycka. Jag vill inte döma. Man kan fundera på varför det är så olika.

Beror på sociala grupper

Det är färre som har överklagat byggplanerna av ett bostadsområde vid Angereds Centrum jämfört med det nu påbörjade bygget i Johanneberg.

– Det är det definitivt. Dels beror det på vilka sociala grupper som bor där, men också på hur känsliga områdena är. Johanneberg är delvis ett riksintresse med kulturmiljö och liknande, säger Gunnar Persson.

Ett bostadsprojekt kan överklagas i flera instanser både när det gäller detaljplan och bygglov. I genomsnitt kan det ta ett halvår per instans.

Är det för lätt att överklaga?

– Alla har rätt att överklaga ett beslut om man bor i närheten av ett projekt. Det är väl rimligt att den rätten finns, men det riktiga är att man begränsar antalet instanser det prövas i. Det är inte rimligt att det ska ske i så många instanser som det har varit möjligt, säger chefsjurist Sven Boberg på Stadsbyggnadskontoret i Göteborg Stad.

Färre instanser redan i år

Riksdagen beslutade nionde mars att ändra antalet instanser dit det går att överklaga detaljplanen, från fyra till tre. Tidigare överklagade man först till Länsstyrelsen, men nu blir första instans mark- och miljödomstolen. Förändringen sker snabbt, lagen börjar gälla redan den första juni i år.

– Det kommer kanske ta lite längre tid hos mark- och miljödomstolen än vad det gör idag, men sammantaget bör det ta kortare tid från idé till spade i backen, säger Sven Boberg.

Nu minskar man antalet instanser dit det går att överklaga. Kommer det att gå fortare att påbörja byggen då?

– Man får åtminstone detaljplanerna färdiga tidigare. Sen är det upp till de som ska betala och bygga att få fart på det här, säger Gunnar Persson.

Överklagandeprocessen

Riksdagen beslutade den nionde mars i år om en ändring i plan- och bygglagen. Lagändringen gäller instanskedjan för att överklaga kommunala beslut att anta, ändra eller upphäva en detaljplan. Lagändringen träder i kraft första juni i år. Då finns det max tre instanser att vända sig till vid överklagan av detaljplan.

– Mark- och miljödomstolen (fem stycken i landet)

– Mark- och miljööverdomstolen

– Högsta domstolen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.