Sharmaki fick bland annat en huva över ansiktet när han avvisades från Sverige. Foto: SVT

Oviss framtid för Sharmaki i Italien

Publicerad

Under det senaste halvåret har SVT Nyheter Väst följt fallet med Sharmaki, som gick i åttan Rådaskolan i Mellerud, men avvisades till Italien med handfängsel och huva. Trots att han åter har fått sin ålder justerad till 16 år väntar han fortfarande på sina papper och lever i ett vakuum.

Erika Johannesson röjer i jullådan. Det är hon som var Sharmakis gode man när han bodde i Mellerud. Fortfarande finns hon kvar som ett stöd för honom, men årets jul fick han fira utan Erika.

– Vi hörs av, men har får klara sig själv på ett annat sätt nu, säger hon samtidigt som hon plockar bland tomtar och pynt.

Fallet Sharmaki

LÄS OCKSÅ: Fallet Sharmaki: Barnet som blev vuxen och sedan barn igen

Efter några månader i Italien skrevs Sharmakis ålder ner till 16 år nu i höstas, den ålder som han själv angett är den rätta.

Det innebar att han fick flytta till ett boende för ensamkommande och börja skolan några timmar i veckan. Men sedan har hela processen stannat av och några dokument som styrker hans identitet och ålder har han inte fått.

– Det är svårt att få några svar och den italienska juristen Peppe som är viktigast i Sharmakis ärende pratar bara italienska och har inte svarat på de senaste mailen jag skickat så jag är lite orolig för att vara helt ärlig, säger Erika Johannesson.

”Hörts lite mindre”

Hon och Sharmaki hörs av flera gånger per vecka. Erika tar upp telefonen för att försöka nå honom, men får inget svar.

– Vi har hörts lite mindre det sista och jag ser det som ett gott tecken att han inte skriver varje dag utan börjar känna sig trygg i sitt liv där. Så tolkar jag det, säger Erika Johannesson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Sharmaki

Mer i ämnet