Ett stort område spärrades av efter smällen. Foto: SVT

P-vakter attackerade i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Flera p-vakter blev hotade och attackerade i Lövgärdet i Göteborg. I samband med händelsen inträffade någon form av explosion.

– Vi är vana vid hot men något sådant här har vi aldrig upplevt tidigare, säger en av de utsatta p-vakterna till SVT.

Det var vid 11-tiden som ett bråk uppstod mellan p-vakter och minst en annan person i Lövgärdet i Göteborg. När tre p-vakter skulle lämna platsen small det plötsligt bakom deras bil.

– Svårt att säga om man kan kalla det explosion, men att det har smällt har vi fått uppgifter om, säger Christer Fuxborg, presstalesman vid polisen i region väst.

SVT:s reporter på plats rapporterar om ett stort pådrag, med sex polisbilar och en ambulans. Ett område med fyra bostadshus har spärrat av, och ingen får komma in. Två bostadshus har evakuerats.

– Det är för att vi inte vet vad det är för föremål som smällt och som ligger där på marken. Polisens bombgrupp ska bedöma det och i avvaktan tar vi det säkra före det osäkra och evakuerar husen som ligger inom säkerhetsavståndet.

Vid 12.30-tiden meddelade nationella bombskyddet att det föremål som detonerat inte var en handgranat.

”Vana vid hot”

De inblandade p-vakterna skadades inte men är skakade av händelsen.

– Vi är vana vid hot men något sådant här har vi aldrig varit med om tidigare, säger en av dem.

Han berättar att den hotfulle mannen ska varit väldigt aggressiv och mordhotat dem.

– Det känns väldigt obehagligt. Spott och spe är vi vana vid men inte dödshot på det här sättet.

”Börjar vänja sig”

En av de boende som evakuerats från sin bostad delar bilden av att det som inträffat är väldigt obehagligt.

– Polisen är här varannan vecka så man börjar vänja sig. Men man är rädd när man befinner sig i det här området, speciellt när det är kväll och mörkt ute, säger han.

Polisen rubricerar händelsen som hot mot tjänsteman. Strax före 13-tiden kunde de evakuerade människorna återvända till sina bostäder.

– Nu ska resterna av det som detonerat skickas vidare för teknisk undersökning, konstaterar Stefan Gustafsson, presstalesman vid polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.